pünkösdi hagyományok

2019.06.20. 07:15

A korona volt a kiérdemelt jussuk

Három-három próbát kellett kiállniuk külön-külön fiúknak és lányoknak, hogy aztán a két korona egy-egy fejre kerülhessen.

Szanyi-Nagy Judit

Jóni Péter és Sebe Tímea, a pünkösdi király és királyné Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pünkösdi hagyományokat idézte meg az a játszóház, amelyet a „Múltunk érték, a hagyomány kötelez” kézműves és hagyományőrző tábor keretében szervezett meg többek között Tóthné Varga Kornélia főszervező és Pintérné Palkovics Gabriella szervező. Utóbbi lapunknak elmondta: a fehérvári „állomáson” 17 fiú és 12 lány küzdött meg a koronáért.

Jóni Péter és Sebe Tímea, a pünkösdi király és királyné
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fiúk zsákban ugráltak, kosárba céloztak és kukoricacsutkából várat építettek, míg a lányok a célbadobás mellett lencsét és gerslit válogattak, valamint egy kukoricacsutka és zsinórok használatával masnit kötöttek. A népi hagyományokban ezúttal leginkább Jóni Péter és Sebe Tímea jeleskedett – ők fejükre koronát kaptak, Timi egy kötényt, Peti pedig egy pajzsot vehetett át. A kalandok szerdán Mohán folytatódtak, itt többek között képeslapot készítettek és adtak fel a gyermekek szüleiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában