A kórház zárt ajtajai mögött jártak

2019.11.28. 07:00

Diákok nagy választás előtt: bepillantás az egészségügyi szakma kulisszái mögé

A kórház szemlélődők számára tiltott területeire is beléphettek szerdán azok a diákok, akik részt vettek a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szerdai nyílt napján. A nyolcadikos, valamint tizenegy-tizenkettedikes diákok az egészségügyi pálya izgalmas világába nyerhettek betekintést.

S. Töttő Rita

A megyei kórház szerdai nyílt napján a patológiai-szövettani labor, a röntgen, a fizikoterápia-gyógytorna, a szülészet-nőgyógyászat és a csecsemő-gyermekosztály részlegét és az ott folyó munkát is megnézhették azok a fiatalok, akik pályaválasztás előtt állnak. A nyolcadikos, valamint tizenegy-tizenkettedikes diákokat nem először fogadta az intézmény, melynek nem titkolt szándéka az – hangzott el a Romhányi Auditóriumban tartott köszöntőn –, hogy sokakat vonzzanak az itt látottak az egészségügyi pályára. Ezúttal is megtelt az intézmény nagy előadója, ahol többek közt Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató, Reiber István orvosigazgató, Bokorné Sike Erika, a Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara területi elnöke, illetve Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere buzdította a fiatalokat arra, hogy lássák meg ebben a pályában a szépet, a varázslatosat. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem a szerdai volt az első alkalom, hogy pályaválasztást fontolgató diákok előtt tárultak fel a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház sokak előtt zárt ajtajai, de remélhetőleg nem is az utolsó. Tavaly kiderült, hogy az a kétszázhúsz diák, aki megnézhette a patológiai-szövettani labor, a röntgen, a fizikoterápia-gyógytorna, a szülészet-nőgyógyászat és a csecsemő-gyermekosztály részlegét és az ott folyó munkát, rendkívül pozitív élményekkel távozott.

A megyei kórház szerdai nyílt napján a patológiai-szövettani labor, a röntgen, a fizikoterápia-gyógytorna, a szülészet-nőgyógyászat és a csecsemő-gyermekosztály részlegét és az ott folyó munkát is megnézhették azok a fiatalok, akik pályaválasztás előtt állnak.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kórház nem titkolt szándéka az – hangzott el a Romhányi Auditóriumban tartott köszöntőn –, hogy sokakat vonzzanak az itt látottak az egészségügyi pályára. Ezúttal is megtelt az intézmény nagy előadója, ahol többek közt Szabó-Bakos Zoltánné ápolási igazgató, Reiber István orvos-igazgató, Bokorné Sike Erika, a Magyar Egészségügyi és Szakdolgozói Kamara területi elnöke, illetve Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere buzdította a fiatalokat arra, hogy lássák meg ebben a pályában a szépet, a varázslatosat.

A diákok nyílt napon nyerhettek bepillantást a kórházban folyó munkálatokba, gyógyításba
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az egészségügy életünk legfontosabb szegmense. Sok áldozatos, lelkiismeretes szakember végzi a munkáját az alapellátásban és a kórházban egyaránt, akik nélkül az életünk nem lehetne teljes – fogalmazott Mészáros Attila, hozzátéve: fontos, hogy minél többen válasszák pályájuknak az egészségügyet, majd kiemelte a Belvárosi I. István Középiskola Bugát Pál Tagintézményének egészségügyi szakképzését, ahol a nyolcadikosok folytathatják tovább tanulmányaikat. Reiber István a gyógyító szakma művészetéről szólt, arról, hogy az ebbe való bepillantás segíthet megérteni azt, milyen csodálatos érzés és egyedülálló lehetőség ez. – Ez több mint szakma, legyen szó akár ápolói vagy orvosi területről. – Ami itt folyik, az egy olyan közös munka, amelyben a 21. századi technika nélkülözhetetlen. Mégis a legfontosabb benne az emberi tényező, amely lelkiismeretességet visz a szakmai folyamatokba.

Minden évben egyre kevesebb fiatal választja azonban ezt a pályát. Az ezen változtatás fontosságáról beszélt Bokorné Sike Erika, kiemelve, hogy ez a pálya sokszínűbb, mint ahogy azt sokan gondolják. A kórházlátogatás kiváló alkalom arra, hogy a fiatalok megismerjék az egészségügyön belüli területeket, a laboratóriumtól kezdve a patológián keresztül a hemodinamikán át a műtőkig.

 

– Meg kell nézni, közelről, látni kell és meg kell tapasztalni. Nagyon bízom abban, hogy ez a mai nap érzékenyítés is lesz egyben, s a diákok olyan benyomásokat szereznek az intézetről, a szakdolgozókról s az itt folyó munkáról, hogy komolyan elgondolkodnak azon: ezt a pályát választják majd hivatásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában