Kosárlabda

2013.08.28. 19:43

Somogyi, a 220 centis center a tétmeccsekre vár

A 23 éves center, Somogyi Gergely egy évre kötelezte el magát az Alba Fehérvár kosárlabda-csapatához. Kérdésemre elárulta, már nincs növésben, 220 centi marad.

Matók János

A legutóbb a spanyol másodosztályú Corunában szereplő 23 éves center, Somogyi Gergely elfogadta az Alba Fehérvár ajánlatát, s az Egyesült Államokban élő kosaras hazatért Magyarországra. Somogyi korábban az NBA-s Los Angeles Lakers nyári ligacsapatában szerepelt, de a Cleveland Cavaliersnél is szerepelt próbajátékon.

– Mit szeretne, miként szólítsák majd a nézők a mérkőzéseken?

– Nem tudom, az az igazság, hogy sok néven szólítottak eddig a szurkolók – felelte a kérdésre a kosaras.

– Geri, Gergely, de mostanában a Greg megszólítást szoktam meg. Néha a Gergő, de ahogy akarják a nézők. Vagy Somogyi, bármelyik megfelel. – Mondhatjuk, hogy még mindig növésben van? Pontosan hány centi magas?

A 23 éves center, Somogyi Gergely egy évre kötelezte el magát az Alba Fehérvárhoz (Fotó: Koppán Viktor)

– Kétszázhúsz centi, és már nem vagyok növésben. Ez így van már egy pár éve, csak súlyban gyarapszom.

–A magas termete gyermekkorában eleve meghatározta, hogy milyen sportágban köt majd ki?

– Nem. Először vízilabdáztam tíz éves koromtól, egy esztendeig csináltam ezt Budapesten, s nagyon tetszett az úszás része a dolognak. Aztán amikor elkezdtünk játszani, az már annyira nem. De úszni a mai napig is nagyon szeretek. Szóval akkor váltottam át a kosárlabdára. A Zuglói Sasoknál kezdtem, majd két-három év után átkerültem a Honvédba. Aztán Amerikába, egy középiskolába, majd az egyetemre.

– Kint mennyire tetszett az amerikai kosárlabda?

– Nagyon, s örülök, hogy az Alba spanyol vezetőedzője is ezt az „ívet” képviseli. Bár ő a spanyol és az amerikai játékstílus keverékét szereti, de nagyon tetszik.

– Mit takar ez a keverék?

– A nagyon agresszív, és a nagyon gyors játékot. Sok benne a szabad játék, több a kreativítás, mint a kötöttség.

– Ezt láthatja majd a közönség is a csapattól?

– Az biztos, hogy nagyon gyorsan, és nagyon keményen játszunk majd. Reményeink szerint nagyon magas lesz a csapat intenzitása, és ez látványos kosárlabdát ígér, amit a szurkolók szeretnek. Főleg így, hogy nagyon fiatal csapatot alkotunk, mindenki atlétikus alkatú, és ezért nagy sebességgel tudunk játszani.

– Mit vár a magyar kosárlabdától? Hiszen azért van némi különbség az amerikai, a spanyol és magyar között.

– Nagyon régen játszottam itthon, így erre konkrét válaszom nincs, de a következő szezonban lesz tapasztalatom.

–A bajnokhoz szerződött, amely vélhetően a Szolnokkal fut ismét versenyt.

– Igen, vélhetően ez az új szezonban is így lesz. Ezzel kapcsolatban csupán annyit tudok mondani, hogy rettenetesen várom már a bajnokságot. Nagyon szeretem a magas színvonalú tétmeccseket, s ilyenek lesznek a Szolnok elleniek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!