F. M. Kormányhivatal

2018.06.01. 14:06

Rendkívül sokrétű feladatokat látnak el

Szerteágazó a négy osztály tevékenysége, melyek a járási hivatal hatósági főosztályához tartoznak

F. M. Kormányhivatal

Hatósági osztály Honvéd utcai ügyfélszolgálat, Budinszki Rita, az osztály munkatársa

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A járási hivatal hatósági főosztálya rendkívül sokrétű feladatai között egyaránt ott találni az áldozatsegítést, a családvédelmi szolgálat működtetését, vagy például az építésfelügyeletet és az örökségvédelmet.

A Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Hatósági Főosztálya négy osztályból áll. Székesfehérváron két helyen – Honvéd u. 8. és Mátyás király krt. 13. – 103 munkatárs látja el a sokrétű hatósági feladatait – tájékoztatott Karóczkayné Bene Beáta főosztályvezető.

Karóczkayné Bene Beáta főosztály vezető
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Gyámügyi és Igazságügyi Osztály feladatai két nagyobb szakterületet ölelnek fel.

A gyámhatósági feladatokat járási illetékességgel látja el, míg megyei illetékességgel jár el az örökbefogadási eljárásokban. Az osztály a Honvéd u. 8. szám alatti épületben fogadja az ügyfeleket.

Az igazságügyi szakterülethez tartozik a bűncselekmények áldozatainak segítése, a jogi segítségnyújtás, illetve a természetes személyek adósságrendezése.

Az osztály áldozatsegítéshez kapcsolódó feladatai keretében a bűncselekmények és a tulajdon elleni szabálysértések áldozatai részére azonnali pénzügyi segélyt állapíthat meg, állami kárenyhítési eljárásban támogató hatósági feladatokat lát el. Közreműködik az áldozati státusz igazolásában, illetve érdekérvényesítés elősegítésében, valamint érzelmi segítségnyújtást biztosít. Vidéki áldozatok is fordulhatnak az osztályhoz.

Ez az osztály intézi a családi csődvédelmet is. A Családi Csődvédelmi Szolgálat megyei illetékességgel jár el.

Hatósági osztály Honvéd utcai ügyfélszolgálat, Budinszki Rita, az osztály munkatársa
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A Hatósági Osztálynak, amely szintén a Honvéd u. 8. szám alatt található, feladatköre széles spektrumú. Általános igazgatási feladatok közül a hadigondozottak pénzellátásai, temetkezési szolgáltatás és a temető létesítésével, üzemeltetésével kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési feladatok, társasházkezelői tevékenységet végző szolgáltatók nyilvántartásának vezetése, azok ellenőrzése. E tevékenységek tekintetében a székesfehérvári járás területére rendelkezik az osztály illetékességgel. Az általános szabálysértési eljárások közül a leggyakoribbak a tankötelezettség megszegése, a köztisztasági szabálysértés, a csendháborítás, a kutyával történő veszélyeztetés, a szeszesital árusítása, kiszolgálása, a fogyasztás tilalmának megszegése.

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezménye (gépkocsiszerzési támogatás) vonatkozásában egész Fejér megyére kiterjedően rendelkezik illetékességgel az osztály.

Az osztály ellát továbbá köznevelési és szociális igazgatási feladatokat is. Megállapítja az ápolási díjra, valamint a közgyógyellátásra, illetve egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot.

A Népegészségügyi Osztály illetékességi területe kiterjed a székesfehérvári, enyingi, gárdonyi járás területére. Hatáskörét tekintve ellátja, a születéstől a halálig, a lakosság életkörülményeinek közegészségügyi, járványügyi felügyeletét. A Mátyás király krt. 13. szám alatti székhelyén Családvédelmi Szolgálatot működtet, melynek célja a magzati élet védelme és az abortuszok számának csökkentése. A tanácsadások igénybevétele ingyenes, szabadon választható, lakóhelytől függetlenül bármelyik szolgálatot fel lehet keresni. A tanácsadáson a védőnő olyan ismeretekkel, tájékoztatással segíti a válságban levő várandós nőt, hogy az elhangzottak birtokában megalapozottan tudjon felelős döntést hozni magzata megtartásáról, vagy a terhessége megszakításáról.

A Velencei-tó strandjainak vízminőségét a Népegészségügyi Osztály kontrollálja
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A nyári szezon kezdete az időszakosan működő strandfürdők, természetes fürdők nyitásával sok többletfeladatot ad az osztály dolgozóinak. A Velencei-tó partján 12 természetes fürdőhely üzemel. Annak érdekében, hogy a nyári szezon zavartalanul indulhasson, a hatóság részéről már március végén elindul a munka, megkezdődnek a helyszíni bejárások, az engedélyek kiadása, a tó vízminőségének kontrollálása érdekében a laborvizsgálatok idejének meghatározása. A nyár beköszöntével elérkezik az ideje a zenés táncos rendezvényeknek, fesztiváloknak, az osztály munkatársai – a közegészségügyi feltételek ellenőrzésén túl – ellenőrzik a mentésről szóló rendeletben foglaltak teljesülését is.

Az Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály, amely áprilistól a Mátyás király krt. 13. szám alatti épületben található, három szakterületen látja el feladatát. Elsőfokú kiemelt építéshatóságként jellemzően nagyobb jelentőségű építési beruházások engedélyezésével foglalkozik Fejér megye 5 járásában, 72 település területén. Az osztály számos, Székesfehérvár vagy a környező települések életében fontos szerepet játszó beruházás engedélyezésében működik közre folyamatosan. A közelmúltban került sor például az Alba Aréna engedélyezésére, a volt Petőfi Moziból a Petőfi Kultúrtanszék kialakítására és használatbavételére, a volt Köztársaság Moziból az Árpád – ház Program keretében új bazilikatörténeti kiállítótér és kőtár építési engedélyének kiadására, a megyei kórház új belgyógyászati tömbjének engedélyezésére, illetve az idei évben a középiskolai Campus engedélyezésére is.

A Sóstói stadion átépítését is az Építésügyi és Örökségvédelmi Osztály engedélyezte
Fotó: FMH

A másik szakterület az építésfelügyeleti tevékenység, amely állami feladat. Fejér megye 5 járásában, 72 településen végzi ezt a tevékenységet az osztály. Az építésfelügyeleti hatóság ellátja az építési folyamat felügyeletét, ellenőrzi az építmény műszaki állapotát, valamint feltárja a szabálytalan építkezéseket.

Az osztály Fejér megye teljes területén látja el a régészeti és az épített örökség védelmével kapcsolatos feladatokat. Más hatóságok eljárásaiban szakhatóságként vesz részt, ha az országosan védett örökségi elemet érint. Engedélyezi a fémkereső berendezés nem hivatáscélú használatát. Adatokat szolgáltat a közhiteles örökségvédelmi nyilvántartás felhasználásával, engedélyezi a régészeti feltárásokat, illetve a védett műemlék épületeket érintő tevékenységeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!