„Miben segíthetünk?”

2017.11.24. 06:00

Bemutatjuk az Enyingi Járási Hivatalt

Az Enyingi Járási Hivatal a Fejér Megyei Kormányhivatal kirendeltségeként látja el a hatáskörébe utalt feladatokat.

F. M. Kormányhivatal, B. Kiss László

Zámbó Tiborné, a Fejér megyei Enyingi járás hivatalvezetõje 2012. december 11-én

Forrás: F.M. Kormányhivatal

Fotó:

Illetékességi területén kilenc település található. Egy város: Enying; két nagyközség: Lajoskomárom, Lepsény; öt község: Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Dég, Szabadhídvég, Mátyásdomb, Kisláng. A járási hivatal három szervezeti egységből épül fel: Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály, Foglakoztatási Osztály, Kormányablak Osztály, melyeken 31 fő állami tisztviselő dolgozik – mondta el Zámbó Tiborné, a járási hivatal vezetője. A három szervezeti egység három különböző épületben látja el a feladatait. Ez nem okoz különösebb problémát az ügyfeleknek, tekintettel arra, hogy már korábban is ezekben az épületekben intézhették ügyeiket. Így a valamikori munkaügyi kirendeltség épületében működik a Foglakoztatási Osztály, az okmányiroda épületében a Kormányablak, a Hatósági, Gyámügyi és Igazságügyi Osztály pedig a korábbi gyámhivatal épületében kapott helyett.

Zámbó Tiborné hivatalvezető

A járási hivatal életében a röpke öt év alatt számos változás történt, mely minden esetben a gazdaságos, költségtakarékos, hatékony, szolgáltató államhivatali modellt szolgálta. A kormányhivatal külső- belső integrációja során a vezetői szintek a felére csökkentek, ezzel biztosítva a hatékonyabb, gyorsabb döntéshozatalt, a hatósági eljárások egyszerűsödtek, a formalizált eljárási cselekmények száma csökkent, így a tényleges ügyintézési időtartam is mérséklődött. A járási hivatalok megerősítése kapcsán további több mint 60 feladat került 2017. január 1-től a járási hivatal hatáskörébe. Ezzel tovább nőtt azoknak az ügytípusoknak a száma, amelyet a lakóhelyükhöz közel, a járás székhelyén tudnak intézni az állampolgárok. Így a családi gazdálkodók nyilvántartásba vétele, adataik módosítása, nyilvántartásból való törlése; őstermelők piaci ellenőrzése; jogi segítségnyújtás; áldozatsegítés; fogyasztóvédelmi hatáskörön belül éves ellenőrzési terv alapján ártájékoztatás, áralkalmazás ellenőrzése, a szavatossági és jótállási igények intézésének ellenőrzése. Az új feladatok ellátása kihívást jelent a járási hivatal részére, mert a feladathoz létszám nem került átcsoportosí- tásra. A megfelelő szakmai tudás megszerzése érdekében jelentős szerepet vállalt a kormányhivatal a belső képzések, értekezletek, szakmai konzultációk megszervezésével – tudtuk meg Zámbó Tibornétól. A Foglalkoztatási Osztály jelentős szerepet tölt be a tartósan álláskereső állampolgárok az elsődleges munkaerőpiacon történő elhelyezkedésében. A hagyományos közfoglalkoztatási programokon túl a járásban működik a START munkaprogram, amely a fejlesztésre szoruló járásoknak ad további lehetőséget a munkanélküliség csökkentésére. Az osztály feladata a járás területén kapcsolatot tartani a munkáltatókkal, számukra segítséget nyújtani, a foglakoztatási lehetőségekről tájékoztatást adni. A kormányablak, mint integrált ügyfélszolgálat, a legnagyobb ügyfélforgalmat lebonyolító szervezeti egysége a járásnak. Csaknem 1700 ügykör tekintetében van lehetőség ügyintézésre, ügyindításra, kérelem-továbbításra, tájékoztatásra. A kormányhivatal mottója: „Miben segíthetünk?” – ennek szellemében végzik mindennapi munkájukat az Enyingi Járási Hivatal dolgozói is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!