Tavasz

2023.04.06. 06:00

Amit a vetőmagról tudni kell...

A tavasz a megújulás, az újjászületés időszaka – a hajnali madárdal, a napfény, a virágok megjelenése elűzi a téli bezártság okozta melankóliát. Végre lehetőségünk nyílik a szabad levegőn való testmozgásra, a zsibbadt tagok átmozgatására, örömmel követhetjük nyomon a természet megújulását, testközelből szemlélhetjük, ahogy az élet ismételten utat tör magának.

A siker alapkövetelménye a megfelelő minőségű vetőmagok alkalmazása

Forrás: Shutterstock

A pandémia idején megfordultak bizonyos tendenciák: a kiskertek hasznosítása új lendületet kapott, egyre többen fedezték fel maguknak az aktív pihenés, célszerű időtöltés ezen formáját. A korábban nem művelt szegletekben megjelentek a kis ágyások és facsemeték, sőt számos lakás ablakában, több helyütt az erkélyeken virágcserepekben zöldségnövények cseperedtek. A ráfordított idő, a megfelelő gondoskodás a családok örömére a konyhákban, majd az étkezőasztaloknál is érvényesülhetett a befektetett munka gyümölcseinek elfogyasztásán keresztül. 

A siker elengedhetetlen alapkövetelménye a megfelelő minőségű vetőmagok alkalmazása. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal Vetőmag- és Szaporítóanyag-felügyeleti Osztályának munkatársai igyekeznek mindent megtenni a kertbarátok megelégedése érdekében. Fejér, Veszprém vármegye és Budapest közigazgatási területén, valamint Pest vármegye Dunától nyugatra eső részén a szántóföldi szemlék, a fémzárolási és minősítési feladatok ellátásával biztosítják az alapanyagok minőségi garanciáját. Minősített vetőmagokból történik a kistasakos kiszerelés, melyet a megfelelő feltételek fennállása esetén is csak engedélyhez kötötten, hatósági felügyelet mellett lehet végezni. Felgyorsult világunkban sokan élnek az internet által kínált lehetőségekkel, a választott vetőmagoknak ezt a beszerzési útját választják. Nekik nyújthat segítséget a Nébih honlapján szabadon hozzáférhető, a nyilvántartott belföldi kiszerelőkről összeállított lista: https://portal.nebih.gov.hu/vetomag-kiszerelok. A benne szerepeltetettek esetében a minőségbiztosítási rendszerek megléte és működtetése garantált, hazai piacra kerülő termékeik nagy valószínűséggel, mindenki legnagyobb megelégedésére beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. 

A tasakokon szerepeltetett információk szintén komoly segítséget nyújthatnak az optimális vetési-palántázási időszakról, sor- és tőtávolságokról, valamint a kiszerelők által meghatározott, garantált minőségmegőrzési időkről. A Vetőmag-felügyelet által éves ütemezésben végrehajtott kiskereskedelmi ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy a szaküzletek munkatársainak felkészültségéhez nem fér kétség, segítségükkel mindenki megtalálhatja az igényeihez illeszkedő optimális megoldásokat. A kiszerelők naprakész visszahívási programokon keresztül frissítik az üzletekben kihelyezett kínálatukat. A minőségi paraméterek és az árueredet meghatározhatósága mellett fontos megjegyezni, hogy a sérült, megbontott kiszerelési egységeket az árusítóhelyeknek kötelességük eltávolítani az eladótérből, azok esetében már előáll az ellenőrizetlen minőség vélelme, a kiszerelők részéről felelősség- és garanciavállalás is csak az érintetlen egységek esetében elvárható. A fűmagok, fűmagkeverékek vonatkozásában is elmondható ugyanez: nyitott zsákból árusítani, kimérve azokat nem lehet. Igényeinkhez igazodva válasszuk a számunkra legmegfelelőbb zárt, sértetlen csomagolású, megfelelően kiszerelt mennyiséget. 

Számos esetben, főleg burgonya vetőgumó esetében az online piactereket, hirdetési felületeket ellepik az ellenőrizetlen termékeket kínáló hirdetések. Fontos ismérvük, hogy az azonosítást lehetővé tevő fémzárszámokat, növényútlevélszámokat, mérettartományokat nem szerepeltetik bennük. Általában – megtévesztési célzattal –, kisebb méretű, étkezési burgonyák értékesítésére találhatunk ilyen példákat. A kisebb kiszerelések esetében a korábban említett kiszerelői lista ismételten segítségünkre lehet, az előzetes kapcsolatfelvétel során tájékozódjunk a kiszerelőről, illetve a fenti adatokról. Nagy zsákok esetében kérjünk fényképet a fémzárcímkéről, a Nébih honlapján publikus címke, kiadott okmány ellenőrzésére van lehetőségünk (https://portal.nebih.gov.hu/cimke) Az oldalon néhány adat megadásával – fémzárszám első 13 karaktere, fémzárolás dátuma, címkesorszám –, informálódhatunk a tételek fémzárolásának tényéről, a minősítés eredményéről. Import termékek esetében se aggódjunk: az interneten néhány kattintással ellenőrizhetjük azok megfelelőségét a kínáltak és a hivatalosan forgalmazottak összehasonlításával. 

A hatóságok szolgáltatnak és szolgálnak. A Vetőmag-felügyelet által bizonyos folyamatokat lefedve önállóan – illetve esetenként a Fogyasztóvédelemmel együtt közösen – végrehajtott ellenőrzések során a végfelhasználók érdekei kerülnek központi szerepbe. Fontos cél, hogy minél többen kedvet kapjanak a kiskertek hasznosítására, illetve, hogy az egyéni sikereken keresztül a felhalmozódott évszázados tudás – egy egészségesebb, élhető és szebb jövő érdekében –, ne vesszen feledésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!