F. M. Kormányhivatal

2022.06.17. 06:00

Előzzük meg a kellemetlenségeket!

Június végéig a hétvégéken is megújíthatóak a lejárt személyi okmányaink.

F. M. Kormányhivatal

Forrás: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Rendkívüli, hétvégi nyitva tartással segítik a kormányablakok a június 30-án lejáró személyazonosító okmányok cseréjét. 

Június végéig Budapest és Pest megye valamennyi kormányablaka, vidéken pedig több mint 120 kijelölt, köztük négy Fejér megyei kormányablak fogadja az ügyfeleket szombaton és vasárnap 8 és 14 óra között. Ekkor kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személy-azonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. Okmányok pótlása, illetve első okmány kiadása a hétköznapi, megszokott ügyintézési időben lehetséges. 

Fejérben négy kormányablakban 

A megyei kormányhivatalok a lakosság érdekében vállalják szakembereikkel a plusz erőfeszítéseket. A hétvégi nyitva tartással, június végéig 500 ezerrel több ügyfelet tudnak kiszolgálni. A cél az, hogy mindenkinek legyen ideje és lehetősége a június 30-ai határidőig meghosszabbítani az okmányok érvényességét. 

A várakozással és ügyintézéssel együtt, átlagosan 40-60 perc alatt elintézhető az okmánycsere. Nincs szükség előzetes időpontfoglalásra. Akkor is érdemes felkeresni a kormányablakot – akár hétköznap, akár hétvégén –, ha a foglalható időpontok már beteltek. Fejér megyében a székesfehérvári (Koch László utca 4/b), a dunaújvárosi (Október 23. tér 1.), a móri (Kapucinus tér 2.) és a bicskei kormányablakban (Szent István út 7-11. címen) várják az ügyintézők szombaton és vasárnap is az ügyfeleket. 

Online is megoldható 

Fontos tudni, hogy a jogosítvány meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt. 

Ha lejárt a jogosítványa, az új okmányt – az orvosi alkalmassági vizsgálat után – személyes ügyintézés nélkül, automatikus eljárásban is megkaphatja. Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találnak az érintettek. Az első jogosítvány automatikus kiállításával kapcsolatos információk és az ügyintézés elindítását szolgáló link, valamint, kategóriabővítés esetén, az ügyintézés elindítását szolgáló link segítségével gyorsan, bürokráciamentesen, otthon, fotelben ülve, kényelmesen megoldható a vezetői engedély megszerzése, illetve megújítása. 

A fenti három eset online ügyintézése illetékmentes. Az első vezetői engedély megszerzése esetén a személyes ügyintézés is illetékmentes, azonban a jogosítvány meghosszabbítása és kategóriabővítése automatikus ügyintézésre vonatkozó nyilatkozat hiányában 4000 forintba kerül, ez az összeg 1500 forintra módosul a nyugdíjkorhatárt betöltő igénylő esetén. A lejárt forgalmi engedélyek miatt viszont nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni. 

A mindennapi élethez fontos 

Már csak alig több mint két hétig, június 30-ig érvényesek tehát hazánkban a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, köztük a személyi igazolványok, a jogosítványok, útlevelek és a forgalmi engedélyek. Mint azt dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára hangsúlyozta: ezek a mindennapi élethez elengedhetetlenül fontos dokumentumok. Banki ügyeket intézni, postán ajánlott levelet átvenni, a patikában bizonyos gyógyszereket kiváltani, a nyugdíjat átvenni a postástól, utazási kedvezményeket igénybe venni, tömegközlekedési bérletet vásárolni csak érvényes személyi igazolvánnyal, autót vezetni pedig csak érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel lehet. Fontos tudni, a június 1-jén vagy azután lejárt, illetve lejáró személyi okmányok csak a rajtuk feltüntetett dátumig érvényesek. Vagyis az automatikus hosszabbítás csak járvány miatti veszélyhelyzet ideje, 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt okmányokra vonatkozik. 

Előzzük meg a kellemetlenségeket, az esetleges büntetést! A nyitva tartó kormányablakokról a kormanyablak.hu oldalon tájékozódhatnak részletesebben. Kérjük, ne halassza az utolsó pillanatra okmányai megújítását, hiszen azok a mindennapi élet számos területén elengedhetetlenül fontosak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!