Kajászó

2017.05.13. 19:03

Volt egyszer egy iskola - Kajászón

Többször is bezárt a helyi iskola, pedig minden külső adottsága megvan, hogy gyerekzsivaj töltse be az udvart, épületeket. Tablók, képek, régi iskolai tárgyak alkották a Mindenki galériája kiállítását.

Zsohár Melinda

Az egykori református, majd állami általános iskola több épületből állt, tágas, magas termek, falusias tornác, tanítói lakás tartozott az iskolához, minden rész megvan ma is. Jócskán belül az udvaron, kicsit magasabban, ott áll az 1870-ben épült iskola megtartott és többször felújított traktusa – árván és üresen. A magyar falu átka: elfogytak a gyerekek. Azaz pontosan ezt sem lehet tudni, mert állítólag Kajászón talán száz iskoláskorú gyermek is van, ám szüleik máshova hordják-viszik, utaztatják őket naponta.

Az épület első részében igényes és hangulatos falumúzeumot rendeztek be, a Kajászóért Egyesület alapos kutató- és gyűjtőmunkája eredményeként. Mint egy régi lakás, úgy fest a szoba, a másik helyiségben gyönyörű népi kerámiák és százéves bútorok, megint másutt szerszámok sorakoznak. A következő részből Püspök Miklós és felsége kezdeményezésére Mindenki galériáját alakítottak ki, ahol kiállításokat rendeznek. Az udvar szinte festői környezetként öleli körbe a templom szomszédságában fekvő hajdani iskolát. Nemrégiben Ballag már a vén diák címmel a kajászói iskolának, mint intézménynek állítottak emléket – sok tablóval, harminc-ötven éves iskolai eszközökkel.

Englerné Vabrik Jolán helyi helytörténeti kutató, a Kajászóért Egyesület alapítója és elnöke felidézte a hőskort, amikor a község s a helyi reformátusok olyannyira a szívükön viselték a falusi közoktatást! A palatáblán palavesszővel tanulták a betűvetést a kis parasztgyerekek, akik leginkább télen jártak iskolába, nyáron otthon és a földeken segítettek. Az 1898-ban épített újabb épületben rektorlakás és tanterem kapott helyet, a dokumentumok szerint 217 gyermek volt akkor iskoláskorú!

A tablókat böngészni a helyieknek igazi élmény, időutazás, hiszen ismerik a gyermekkorú szereplőket, akik öregek mára, sokan halottak, a rendszerváltás után újranyitott iskola fiatal pedagógusai felett is elmúlt vagy húsz-huszonöt esztendő. Czanik Béla református lelkész megírta a falu történetét - az iskola egyik lelke volt a pap, feleségével, a tanítónővel együtt, 1952-től. Az államszocializmus idején igazgató tisztet viselő Nagy Sándor a Gárdonyi Géza-szellemben vett lámpásként élvezte a falu apraja-nagyja feltétlen tiszteletét, kiérdemelten.

A bezárt, majd a rendszerváltás után újraindított iskola az ő nevét vette fel, de sajnos, 2007-ben elballagott az utolsó 8. osztály is Kajászón. A mostani kiállítás megnyitón néhai Nagy Sándor fia, Nagy Gábor idézte meg gyermekkori emlékeit, s sokak nevében köszönetet mondott e falusi iskola útra bocsátó muníciójáért. Az 1921-ből megőrzött legrégebbi fotón látható egy másik elkötelezett pedagógus, a huszonöt esztendeig Kajászón tanító Tóth Dénes. Minden kép érdekes, beszédes helytörténeti, szociológiai és divattanulmány egyben.

Azért vannak, akik titokban azt remélik, ismét megnyílik a kajászói iskola - legalább az alsó tagozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!