Jégkorong

2014.11.05. 16:50

Négy Nemzet Torna - Péntektől megkezdődik a jeges háború

Székesfehérvár - Hat újoncot avat a magyar jégkorong-válogatott a péntektől vasárnapig tartó Négy Nemzet Tornán.

Ferencz Balázs

Rich Chernomaz, a magyar jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya versenyhelyzetet szeretne teremteni a csapaton belül, ezért maradt több újonc hokis is a szűkített válogatott keretben. Némi meglepetés lehet, hogy a pénteken, a káposztásmegyeri Jégpalotában rajtoló Négy Nemzet Tornán olyan játékosok is szerepet kaphatnak, akik Világbajnokságon csak 2017-ben korcsolyázhatnak jégre legkorábban. A honosítás előtt álló újpesti Csányi Karol, valamint a dunaújvárosi Nathan Martine is bevetésre készül, de az újoncok táborát erősíti a Miskolc kapusa, Duschek Dávid, valamint a Fradi védője Mestyán István, és az UTE két csatára, Turbucz Martin és Rafaj Attila is. A szűkítés áldozatául olyan jégkorongozók estek, mint a fehérvári Hetényi Péter, Kiss Dániel, Nemes Benjamin, vagy a dunaújvárosi Azari Zsolt. Bartalis István és Kóger Dániel sérülés miatt nem húzhatnak címeres mezt. A szövetségi kapitány szerint senkinek sincs bérelt helye a csapatban.

Rich Chernomaz (jobbra) az eddiginél is gyorsabb játékot vár a megfiatalított válogatottól. Fotó: Kricskovics Antal

„Azok a fiatalok, akik bizonyítási lehetőséget kapnak, megérdemlik, mert olyan jól teljesítettek. Szeretném, ha a korábbinál gyorsabb lenne a játékunk, hatékonyabban tudnánk letámadni az ellenfeleinket, miközben a védelem erős marad" – fogalmazott Rich Chernomaz a tornát felvezető sajtótájékoztatón.

A válogatott sorrendben a Divizió I-es VB-től áprilisban búcsúzó, azonban a 2018-as téli olimpiára több honosított hokissal erősítő dél-koreaiakkal, majd a soron következő Divizió I-es Világbajnokságnak Krakkóban otthont adó lengyelekkel, végül az A-csoportból idén kieső olaszokkal csap össze a Jégpalotában.

„Nehéz megítélni, hogy jelen pillanatban milyenek az erőviszonyok, hiszen sok csapat változtatott a keretén, új játékosokat próbálnak ki. Az biztos, hogy magas tempóra számítunk. – latolgatta az esélyeket Kovács Csaba, a Fehérvár AV19 válogatott csatára. – Hazai pályán minél több győzelemmel szeretnénk megörvendeztetni a szurkolókat. A válogatott meccseken mindig jó tempó volt, amit most akár fokozhatunk. Sok tehetséges fiatal van a keretben, nagy a versenyhelyzet a csapaton belül."

A Krefeld Pinguine támadója is hasonló véleményt fogalmazott meg. A Németországban légióskodó Sofron István a maga 24 esztendejével a rutinosabb játékosok közé tartozik. „Érezhetően gyors ez a megfiatalított csapat. Jó látni, milyen sokan szeretnének bekerülni a válogatottba. A fejlődés egyik kulcsa, hogy harc van a helyekért" – mondta a korábbi fehérvári kedvenc.

A magyar válogatott kerete a Négy Nemzet Tornán:

Kapusok: Bálizs Bence, Duschek Dávid (mindkettő Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

Hátvédek: Orbán Attila, Reiter Attila, Szirányi Bence, Tokaji Viktor (mind Fehérvár AV19), Gőz Balázs (Miskolci Jegesmedvék), Hüffner Adrián, Nathan Martine, Mestyán István, Pozsgai Tamás (mind Dab.Docler), Vas Márton (Löwen Frankfurt/GER)

Csatárok: Benk András, Kovács Csaba, Magosi Bálint, Sárpátki Tamás, Sikorcin Ladislav (mind Fehérvár AV19), Karol Csányi, Turbucz Martin (mindkettő Újpest), Dubek Vladimir, Rafaj Attila (mindkettő Ferencváros), Tyler Metcalfe, Nagy Krisztián (mindkettő Miskolci Jegesmedvék), Hári János (MODO/SWE), Sebők Balázs (Hokki/FIN), Sofron István (Krefeld Pinguine/GER), Vas János (Slavia Praha/CZE)

A program:

Péntek, 19.00: Magyarország–Koreai Köztársaság (Sport1)

Szombat, 18.00: Magyarország–Lengyelország (SportM)

Vasárnap, 18.00: Magyarország–Olaszország (SportM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!