Hírvilág

2016.07.20. 18:50

Nem hisznek a jelszavaknak

Stagnál a hazai kis- és középvállalkozások (kkv) bizalma, a következő egy évre vonatkozó várakozásokat mutató bizalmi index az év eleji mínusz 7 ponthoz képest gyakorlatilag alig változott, jelenleg mínusz 8 ponton áll.

Az egyik kereskedelmi bank friss tájékoztatása szerint az év elején tapasztalt javulás nem folytatódott, de az utóbbi egy évben tartósan a pozitív tartomány körül mozog a cégek bizalma. Az index stagnálását az okozza, hogy a kkv-k gazdasági helyzetét meghatározó tényezők többsége alig változott.

Számottevő javulást csak a közterhek alakulásában várnak a cégek, miközben a vállalat pénzügyi eredményeiben visszaesésre számítanak - idézi a közlemény Kovács Viktor Zoltánt, a bank kkv marketing főosztályának vezetőjét, aki szerint a kivárás hátterében áll feltehetően az is, hogy még nem tapasztalható az uniós támogatások gazdasági élénkítő hatása, nem indult be a pályázati dömping A felmérés szerint öt évvel ezelőtt még a cégek 76 százaléka számított növekvő adókra és járulékokra, jelenleg ez az arány 26 százalék, a közterhek megítélése folyamatosan javul.

Ezzel szemben pénzügyeik alakulásáról negatív véleményt fogalmaztak meg a cégvezetők. A következő egy évben átlagosan csak 5,6 százalékos árbevétel- és 3,6 százalékos profitnövekedésre számítanak, az év eleji kiugró, 7,1, illetve 4,8 százalékos pénzügyi várakozásokkal szemben. A jövőbe vetett bizalom a vállalkozás méretével javul, a mikrovállalkozások várakozásai a legvisszafogottabbak, a kisvállalkozásoké közelít a semleges felé, a középvállalkozásoké pedig már egy éve a pozitív tartományban van. Az ipari cégek és a mezőgazdasági szektor várakozásai is átléptek a pozitív tartományba: 2, illetve 1,5 ponton állnak. Ugyanakkor a kereskedelmi vállalkozások és a szolgáltató szektor várakozásai negatív tartományban vannak, mínusz 7, illetve mínusz 11 ponton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!