Hírek

2017.02.05. 19:25

Ybl hagyatéka is költözhet? - Kevés a teremőr, így nehézkes megnézni a gyűjteményeket

Székesfehérvár - A bejelentkezés alapján látogatható Budenz-házról szerettük volna megtudni, miért nem hozza a város jobban helyzetbe az épületet? A benne látható Ybl-gyűjtemény ugyanis országosan is kiemelkedő jelentőségű.

Kocsis Noémi

Ha manapság valaki meg akarja látogatni az Arany János utcában álló Budenz-házat, hogy megtekintse a benne lévő Ybl-gyűjteményt, szüksége lesz némi szervezésre. Az utcáról nem lehet csak úgy bemenni, az intézmény ugyanis egy ideje úgynevezett kulcsos házként működik, bejelentkezés után a közeli, Vármegyeház utcai Új Magyar Képtárból fog minket az ottani teremőr munkatárs beengedni.

Ám ehhez - mivel két helyen érthető módon egyszerre nem képes lenni - amazt a kiállítást kell otthagynia bezárva. A kulcsos megoldást a múzeum vezetősége szerint az alacsony látogatószám indokolta. A Budenz-házat statisztikájuk szerint havonta csak úgy húsz és száz közötti ember látogatta.

Havonta 20 és 100 között változik a Budenz-ház Ybl gyűjteményének látogatói száma, ez indokolta a kulcsos megoldást Fotó: FMH-archív

Kérdésünkre, nem fordított volna-e a helyzeten az, ha a múzeum egy kicsit jobban helyzetbe hozza ezt a kiállítóhelyét, például rendszeres rendezvények, irodalmi estek, koncertek helyszíneként, Kulcsár Mihály igazgató úgy reagált, a Múzeumok Éjszakáján rendszeresen szerveztek programokat a Budenz-házban, tavaly például a tárlatvezetésen kívül egy bábelőadást is megnézhetett a közönség. A Kulturális Örökség Napokon, amikor annak témájához a gyűjtemény, vagy maga az épület kapcsolódott, akkor szintén tárlatvezetéssel készültek. Irodalmi rendezvényeket azonban ide nem terveztek, mert azoknak hagyományosan az Új Magyar Képtár adott és ad otthont.

A Szent István Király Múzeum által üzemeltetett 11 belvárosi kiállítóhely állandó létszámproblémát jelent, ez a megoldás pedig az igazgató szerint a probléma végleges megoldásáig átmeneti, s még mindig jobb, mint a végleges bezárás. Ugyanakkor az egykori, Ady Endre utcai Fekete Sas fogadó felújítása felett bábáskodó Fekete Sas Társaság januári hírleveléből az derül ki, hosszú távon abba az épületbe költözne az Ybl-gyűjtemény is. A Budenz-ház működtetését a város a múzeum költségvetésén át biztosítja, az éves keret félmillió forint körüli összeget tesz ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!