Hírek

2014.01.06. 15:30

Vörösmarty nyomdokain - Emlékkönyv a 25 éve megújult irodalmi társaságról

Székesfehérvár - A negyedszázados jubileum alkalmából jelent meg egy emlékkönyv a Vörösmarty Társaságról.

Bokros Judit

Van, aki naponta, más ritkábban, de alkalmanként elmegy a fehérvári Kossuth utca 14-es számú ház előtt, mégsem biztos, hogy tudja, milyen múltú szervezet székhelyét lelni ott, ha betér az ember a kapualjba s balra fordul egy kis ajtón. Az épület szürkés homlokzatán most az olvasható: Udvarház Üzletközpont. Így talán többeknek ismerős lehet a ház, amelynek falai között egy olyan kör, társaság lelt otthonra évekkel ezelőtt, amely már a 19. század végén, a 20. század elején meghatározóvá vált Fehérvár kulturális és irodalmi életében.

Arról a Vörösmarty Társaságról van szó, amelyik tavaly novemberben ünnepelte 1988-as megalakulásának 25. évfordulóját. Ez alkalomból, Tibai Tibor ötletének és az ő munkájának is köszönhetően, a Lánczos-Szekfű alapítvány támogatásával jelent meg egy tartalmas könyv, amiben nem csak az elmúlt negyed század összefoglalója, hanem a társaság elődeinek története is olvasható. Vagyis a Vörösmarty Köré (1867-1942), a Vörösmarty Irodalmi és Művészeti Társaságé (1932-1942), az 1946-ban alakult s ´49-ig működő Vörösmarty Társaságé, majd a Vörösmarty Irodalmi Társaságé (1954-56). Mindazon szervezeteké, amelyek szellemi örökségét magáénak vallja a ma működő társaság. Erről Tibai Tibor így ír bevezetőjében: "...jogutódjának tekinthetjük-e magunkat a korábban Vörösmarty nevét viselő társaságoknak, miként az 1988-ban az alakuló (újjáalakuló?) ülésen megfogalmazódott? A válasz: igen is, meg nem is. Jogi értelemben semmiképpen sem, a szellemi örökséget illetően feltétlenül."

Az előtérben Tibai Tibor (balra), az ő ötletére született a könyv. Jobbra Arató Antal, az egyik szerző

S hogy mit takar e szellemi örökség, azért érdemes és érdekes olvasni az elődszervezetek megalakulásáról, legfontosabb céljaikról. Alapvetően azonban a névadó költő, Vörösmarty Mihály emlékének őrzéséről és ápolásáról, a közműveltség színvonalának emeléséről, az irodalmi élet szervezéséről, a kultúra közvetítéséről van szó fogalmaz szintén Tibai Tibor, a társaság titkára. Aki felsorolja felhasznált forrásait is, amelyekből igazán olvasmányosan, nem túltengve sikerült összeszednie a lényeges motívumokat. Megemlíti még személyes motivációit is, amelyek az emlékkönyv megírására késztették, majd a munka nehézségeit.

A kötet azonban szerencsére és jól időzítve megvalósult, minden bizonnyal sokak örömére. Olvashatunk benne a 25 évvel ezelőtti, Pelikán terembeli megalakulásról az abban közvetlenül résztvevőktől, a kezdeményezőktől, így például Pál Istvánnétól, a Hazafias Népfront Megyei Elnöksége akkori titkárhelyettesétől. Román Károly nyugalmazott tanártól, irodalmártól (a kötet lektorától), Arató Antal alelnöktől, aki a könyvheti piknikeket is fölidézi, vagy Bakonyi Istvántól, aki 1995-től egészen 2010-ig volt a társaság elnöke, amikor is Bobory Zoltán jelenlegi elnök vette át a stafétát. Ő szintén személyes szavakkal szól a könyv megjelenése miatt érzett öröméről, az előzményekről, a jelenről. Mint írja, s amint az a jubileumi esten is elhangzott: szeretnének több fiatalt látni maguk körül. A könyvbeli múltidézésből kiderül, ezt már az 1932-42 között működött szervezet is lényegesnek tartotta, akkoriban például így tettek ezért: "A létszám növekedésénél is fontosabb azonban, hogy nőtt az ifjúság részvétele. A fiatalok megnyerésére kezdettől gondot fordítottak. Az első jelentős rendezvényük az 1932. december 11-én a Reálgimnáziumban diákok részére tartott nagy sikerű irodalmi matiné volt. "
Az ifjúság bevonásának ügyében kezdeményezések ma is vannak, de úgy tűnik, az igazán tartós eredmény elérése a jövő egyik nagy feladata lehet.

A könyvben, a 25 év történetében szó esik még a társaság és az Árgus folyóirat kapcsolatáról, utóbbi megszűnéséről és a szervezet jelenlegi folyóirata, a Vár létrejöttéről, céljáról. Dokumentumok tanúskodnak a megalakulásról, megtalálhatjuk az alapító tagok, a tisztségviselők nevét és felsorolják az 1989-2013 között megjelent saját kiadványokat. Eztán következik a bőséges eseménytár, vagyis a negyedszázad alatt rendezett konferenciák, irodalmi estek, kiállítások, koncertek és egyéb rendezvények felsorolása, némelyik fotóval illusztrálva. Van tehát mit böngészni, lapozgatni az elmúlt 25 év története kapcsán akár az elkövetkező huszonötre készülve.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!