Hírek

2013.11.11. 19:15

Magyar állampolgárság 8 év várakozás után

Jenő - Mákszem Margarettának igazi örömünnepet jelentett, amikor nemrég hivatalosan is magyar állampolgár lett, ünnepi ceremónián letehette esküjét.

Nagy Anikó

Margaretta a Vajdaság egyik dél-bánáti bukovinai székely falujában született magyar családban 1944. október 17-én. Ott nőtt fel és ott is ment férjhez. Nyolc éve költözött Magyarországra, azóta itt él a megyében, Jenőben.

Nyolc év után Mákszem Margaretta az állampolgársági eskün (Fotó: Nagy Anikó)

Kedves, közvetlen ember, a helyiek hamar befogadták, sokan szeretik és tisztelik őt. Az asszonykórusnak és a községért egyesületnek 2006 óta tagja, aktívan részt vesz a falu életében.

Margaretta nyolc év várakozás után kapott magyar állampolgárságot. Hogy miért kellett ennyit várnia? Az okmányok miatt. Többszöri próbálkozása ellenére mivel annak idején édesapja papírjaiban névelírás történt állampolgársági kérelmét valahányszor elutasították. Azután az anyai ággal próbálkozott. Mivel édesanyja a trianoni békeszerződés előtt született, így magyar állampolgár volt akkor, s Margarettának az ő hivatalos okmányai alapján sikerült végül a régen várt dokumentumok megszerzése.

A jenői asszony mindenkinek őszintén köszöni, aki bármilyen formában is segítette őt a hiányzó okmányok felkutatásában.

Mákszem Margarettának hét unokája és egy dédunokája van. Fia tizennyolc esztendeje telepedett le Magyarországon, két lánya közül az egyik Ausztriában, a másik a Vajdaságban él. Utoljára hét éve járt szülőföldjén, elmondása szerint szeretné újra látni rokonait, régi jó szomszédait, és felkeresni szülei és férje sírját.

Amikor az ünnepségen azt firtattuk tőle, mit is jelent számára az, hogy mostantól magyar állampolgárként élhet, Margaretta csak ennyit válaszolt: Nagy boldogsággal töltött el, amikor megkaptam az értesítést, hogy már papíron is magyar lettem. Eddig csak vendégnek éreztem itt magam mostantól végre itthon vagyok!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!