Hírek

2013.12.13. 14:40

Ilyenkor szereti a halat a magyar

Dinnyés - Még rendesen ki sem világosodott, de már szorgosan dolgoztak a halászok a gazdaságban, előttük szinte forrt a víz a sok haltól.

Tihanyi Tamás

Középen Szabó Krisztián méri a pontyot, amely még mindig a legnépszerűbb halfajta minálunk (Fotó: Lovász Lilla)

- Úgy tűnik, évről-évre okosabbak az emberek, most már nem hagyják az utolsó pillanatokra a halvásárlást - mondta munka közben Szabó Krisztián, a Dinnyési Halgazdaság ügyvezető igazgatója. Ahogyan közeledik a karácsony, folyamatosan növekszik a forgalom. Bár az is igaz, sokan ragaszkodnak ahhoz, hogy frissen kerüljön a hal az ünnepi asztalra és nem szívesen fagyasztanak. Mi azokat szolgáljuk ki, akik közvetlenül a termelőtől származó, megbízható minőségű halra vágynak. A legkeresettebb idén is a ponty, de lehet választani kárászt, amurt, busát és szürkeharcsát is. Ez utóbbi halat egyre többen kedvelik, mert szálkamentes, igaz, sokan a szálkásabb busa mellett döntenek annak jótékony élettani hatásai miatt. Elsősorban a szívet és az érrendszert gyógyítja a busa fogyasztása, és nem tartozik a drágább halak közé. Tapasztaljuk, hogy sokan keresik a süllőt is, de az nagyon kényes hal, igen nehéz életben tartani az árusítás ideje alatt. Mi nagyáruházakat nem szolgálunk ki, tőlünk elsősorban a fővárosba és Székesfehérvárra, például az ottani piacra kerül az uszonyos. Kár, hogy a magyar csak karácsonykor keresi ennyire a halat, az évi fogyasztás még mindig 5 kiló alatt van fejenként, ami az egyik legkisebb Európában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!