Hírek

2010.10.15. 19:11

Újabb képviselő-testületek alakultak

FMH - Pénteken is több testület alakult meg az önkormányzati választások után a megyében. A városok közül Bodajk, Polgárdi, Sárbogárd, Ercsi ülésén jártunk.


Bodajk

Ünnep ez a mai nap, amikor csak felemelő dolgokról beszélünk - ezzel a mondatal kezdte és zárta polgármesteri szűzbeszédét Almádi István,  a város újonnan, függetlenként  megválasztott elöljárója a bodajki önkormányzati képviselőtestület pénteki alakuló ülésén. A polgármester programbeszédében  legfőbb céljának a helyi társadalom fejlesztését, az önszerveződések nagyobb megbecsülését, valamint a gazdaság fejlesztését jelölte meg. A feladatok között említette ugyanakkor  a gyermekorvosi körzet és a bölcsőde létrehozását. A képviselő-testület az alkuló ülésen  egyhangúlag választotta alpolgármesterré az Almádi István által indítványozott fideszes Wurczinger Lórántot, aki a megyei közgyűlésnek is a tagja. A napirenden szerepelt a szervezeti és működési szabályzat aktualizálása is. E pontnál  Mihalik Ferenc (Fidesz-KDNP) indítványozta: az  szmsz-be vegyék bele, hogy nem fizetnek akár több millió forintot is  szabadságmegváltás címén a távozó polgármesternek. Nagy Gábor jegyző azonban figyelmeztetett:  a javaslat elfogadása törvénybe ütközne. A testületet Almádi István arról is tájékoztatta, hogy elődje, Oszlánszki Zsolt, szeptember 30-ai hatállyal lemondott a polgármesteri tisztségről. Nem szeretne találgatni - válaszolta, amikor Mihalik  Ferenc a lemondás okát firtatta.

 

Polgárdi

Polgárdiban, ahogy másutt is, a képviselő testület korelnöke, Bartalos Sándorné köszöntötte az alakuló testületi ülés résztvevőit, az érdeklődőket, akik mindössze a családtagokból álltak. A köszöntő után Csókás Lajosné, a helyi választási bizottság elnöke ismertette  a választás előtti teendőket, a jelölések folyamatát,  a polgármester  jelöltekre leadott javaslatok számát.  A település 6760 lakója közül  5201 a választásra jo-gosultak száma. A leadott 2110 szavazat közül 2057  volt az érvényes szavazat, 49 érvénytelen, négy szavazólap nem került be az urnákba.  A választási bizottság elnökének beszámolója után esküt tett a nyolc képviselő és a polgármester,  majd mindnyájan átvették  megbízólevelüket. Ezután a megválasztott polgármester, Nyikos László  (Fidesz-KDNP) javaslatot tett az alpolgármester  személyére.
- Szekeres Lajos  képviselőt javaslom helyettesemnek  - kezdte a polgármester. Régi tagja a testületnek, nagy segítségemre lehet a következő években, szükség van  a tapasztalataira, az ismereteire.
A testület tagjai ezután titkos szavazással voksoltak az alpolgármester személyére, akit egyhangúlag megválasztottak a tisztségre.

 


Sárbogárd

A változás, a munkahelyteremtés és az összefogás hármasa szerepel az újonnan megválasztott polgármester, Sükösd Tamás programjában. A korelnök, Etelvári Zoltán megnyitója után Krencz Ferencné, a választási bizottság elnöke (már 20 éve tölti be ezt a tisztet) ismertette a választási eredményeket az alakuló képviselő-testületi ülésen pénteken, a városháza dísztermében, majd átadta az elöljárónak és a képviselőknek a megbízólevelet. Az eskütételeket követően a polgármester illetményét bruttó 521 ezer 800, költségtérítését 156 ezer 400 forintban állapították meg. Megválasztották az ügyrendi és jogi bizottságot (a többi bizottságot a jövő héten választják). Alpolgármesternek Novák-Kovács István Zsoltot választották, akinek tiszteledíját bruttó 64 ezer 300, költségtérítését 12 ezer 860 forintban határozták meg. A polgármester  a település előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte  a felszíni vízelvezetést, a városközpont rehabilitációját és a sportcsarnok felépítését. A Fidesz-többségű testületnek Sárbogárd fejlődése érdekében az összefogásra kell törekednie.    

 



Ercsi

A nyolcfős testületben hat új képviselőnek szavaztak bizalmat a választók - az MSZP színeiben indult polgármester, Szabó Tamás viszont ismét a helyén maradt. Az erőviszonyok a papírforma szerint kiegyenlítettek, négy független és négy fideszes jelölt alakított testületet - igaz, a mérleg nyelve kilencedikként a polgármester lesz.
- Pontosan természetesen nem lehet tudni, milyenek lesznek az erőviszonyok az ercsi önkormányzati testületben, kommentálta Szabó Tamás polgármester az ercsi választási eredményt. Országszerte sok a független képviselő, különösen vidéken választották ezt a színt a jelöltek, s bár a többségről a helyiek pontosan tudják, inkább hova húz a szíve, mérget semmire nem vehetnek. Az elmúlt ciklusban is polgármesterként tevékenykedő Szabó Tamás szavai szerint eddig is az összhangra és az egyetértésre törekedett, s politikai erőfitogtatás helyett a város érdekeit tartotta szem előtt, s újfent azt a stratégiát választja. A mostani beiktatását követően tartott első beszédében azt kérte a testülettől, hogy a széthúzás és ellenségeskedés helyett törekedjen a megegyezésre, a kölcsönös kompromisszumra. Az egyetlen alpolgármesternek a fideszes Győri Mátét javasolta a megalakult testületnek, amit egy tartózkodással elfogadtak a képviselők. A vélhetően az önmaga megválasztásától tartózkodó evangélikus lelkész hatodmagával első ízben foglal helyet az önkormányzatban, megválasztása egyelőre teljes összhangot mutatott.
Szabó Tamás 1980-tól dolgozik az önkormányzatban, a rendszerváltás előtt is részt vett a közéletben. Folyamatosan az MSZP színeiben mutatkozik meg, ám többek szerint nem azt tekintik, hogy milyen zászlót tart a kezében, hanem teljesítményét.

Az adonyi testület alakuló üléséről ide kattintva olvashat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!