Hírek

2014.01.05. 20:20

Nem jó zimankóban pucérkodni

A történet egy telefonnal kezdődött, mert Zsóka József három év után úgy döntött, hozzánk fordul, ugyanis az illetékesekkel nem jut dűlőre.

Zsigó Ferenc

Panaszosunk tudja, hogy a probléma megoldása a legkevésbé a mi feladatunk, mégis úgy döntött, hogy felhív bennünket, s a tanulságok miatt elmeséli kálváriájukat.

– Egy négyemeletes ház második emeletén lakunk a Köfém lakótelep 42-ben, ahol évek óta gond van a fűtéssel – mondta a múlt héten csütörtökön a telefonban Zsóka József. Mivel minden olvasói panaszra – még az orbitális marhaságokra is (vannak ilyenek) – figyelmezni vagyunk kötelesek, türelmesen hallgattam a férfit, bár nem gondoltam az év második napjának délelőttjén, hogy ebből a pitinek tűnő problémából terjedelmes írás születik. A későbbi események azonban eloszlatták kishitűségemet, de ne szaladjunk előre, lássuk sorjában a történéseket! Panaszosunk elmondta, hogy 2010-ben volt náluk egy nagy felújítás, melynek során a ház hőszigetelést kapott, kicserélték a nyílászárókat és korszerűsítették a fűtésrendszert. Utóbbi részeként döntöttek ők és az egy emelettel lejjebb lakó lányáék, hogy a fürdőszobába törölközőszárítós fűtőtesteket szereltetnek fel. Ami ugyebár nem valamiféle luxus, és műszakilag se nagy „truváj”, legalábbis egy valamirevaló szakembernek.

Zsóka Józsefék fürdőszobájában – csakúgy, mint a lányáéknál egy emelettel lejjebb – törölközőszárítós radiátort építettek be, de Zsókáék állítják, nem lehet ez a hiba oka, más a gond (Fotó: A szerző felvétele)

A Köfém lakótelep 42-ben – pontosabban a Zsókáék alatt és fölött lakók, azaz öt család életében – ekkortól váltak érdekessé a dolgok. Hogy pontosak legyünk, a 2010-es felújítás óta hol van fűtésük, hol nincs. Különösen a fürdőszobákra igaz ez a változatosság, ami miatt gyakran fordul elő, hogy a mosakodás, fürdés csak percekig tart, mert ugyebár senki se szeret sarki klímában pucérkodni.

– Én már évek óta szajkózom, hogy nem jó a bekötése ezeknek a szárítós radiátoroknak – mondta megkeresésünkre az a vízvezetékszerelő, aki ismeri a ház gondját, többször dolgozott már ott a társasház ügyeiben illetékes Székesfehérvári 1. számú Lakásfenntartó Szövetkezet megbízásából.

– Szót fogadtunk, a lányoméknál és nálunk is átköttettük a radiátorokat, ez lakásonként 20 ezer forintba került, de nem változott semmi – mondta el a fentiekre reagálva Zsóka József.

Zsóka József, Baracskai Szilvia és Zita, jobb szélen Horváth Tamás, de nem csak ők panaszkodnak (Fotó: A szerző felvétele)

Szabadsága ellenére készségesen fogadta hívásunkat pénteken Tóth József, a szövetkezet üzemeltetési vezetője, aki elmondta, hogy nem nyilatkozhat, de ismeri a ház problémáját, és hétfői (azaz mai) intézkedést ígért.

Egyértelmű a helyzet, a panaszosék radiátora továbbra is rosszul van bekötve, gátolja a melegvíz haladását, Zsókáék a bűnbakok – gondoltam, amikor kimentem a Köfém lakótelepre. Ahol kisebbfajta lakossági fórum kerekedett, heten vártak rám.

– Nem a szárítós radiátorral van gond, a lányoméknál már nyolc éve ilyen van, s a gondok csak három év óta vannak – pontosított Zsóka úr, akinek egymás után vágtak a szavába a többiek. Kiderült, hogy a 2010-es, egész házat érintő fűtéskorszerűsítéskor baltázhattak el valamit, azóta hol van fűtés, hol nincs a lakásokban (nem csak a fürdőkben). Minden lakógyűlésen panaszkodtak, voltak bejárások, jegyzőkönyvek, de a helyzet nem változott.

Talán majd most...

 

SZERINTEM

Életem során kevés közöm volt a műszaki dolgokhoz, de arra még én is emlékszem évtizedekkel ezelőtti tanulmányaimból, hogy a fizikai törvényszerűségek nem szoktak „hektikusan” változni. Ha egy csövön egyszer eljut a meleg víz a lakásokba, másszor pedig nem, ott nem a cső vagy annak bekötése a hibás. Ott minden bizonnyal nyomásprobléma van, de nem akarok én okosabb lenni a felkészült műszaki szakembereknél. A lakók sem okoskodnak, csak nem értik – velem együtt – a dolgot. Ami egyértelmű, az az, hogy ők fizetnek egy szolgáltatásért, aminek minősége erősen vitatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!