Hírek

2017.05.11. 18:45

Megnyílt a 36. Bicskei Napok

Bicske - Az első alkalom 1979-ben volt, kiállításokkal, kulturális, zenei és sporteseményekkel ünnepelte a közösség a helyi értékeket, önmaga sikereit. Harminchat év után is él az esemény.

Zsohár Melinda

A vendégek közül többen a legelsőn is jelen voltak, s többen hosszú évek óta résztvevői a Bicskei Napok rendezvényeinek. Eredetileg is a saját értékek felmutatása volt a cél, ami erősíti a helyi közösséget, s a helyi identitást. A kiállító művészek és képzőművészek a városban élő vagy közvetlen környéki települések alkotói. Az erdélyi Rétyről és a kárpátaljai Csapról is érkezett kis küldöttség, a határon túli kapcsolatok szintén fontosak Bicske életében.

Hantosné Lovászi Erika művésztanár képeiből nyílt kiállítás a 36. Bicskei Napok nyitó eseményén. A képen az alkotó és kedves kutyája
Fotó: Ivanics Imre

Pálffy Károly bicskei polgármester köszöntőjében beszámolt a folyamatban lévő és közeli beruházásokról: épül az új járási hivatal, s a Bicske-Tarján-Etyek kerékpárút. A bezárt menekülttáborból autós sportkempinget alakítanak ki, illetve a szabadtéri piac fejlesztésre megnyerte a város a 200 millió forintot. A BTC sportpályáin szintén folynak a munkálatok, a leendő sportcsarnokra 900 millió forintot bocsátott az önkormányzat rendelkezésére a kormány. Az Ady Endre utcai patinás polgárházból "kultúrkúria" valósul meg, turizmusra 70 millió forintot szánnak. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő az elmúlt szűk tíz év beruházásait sorolta fel, amelyek a közösséget gyarapították.

A zenét ezúttal egy fiatal orgonista, Vadász Attila adta vendégként, a mocsai fiatalember a református templomban adott koncertet a Bicskei Napok megnyitója után. A szomszédos Csabdi községben élő Hantosné Lovászi Erika művésztanár képeiből nyílt kiállítás Fák, virágok, fények címmel. Az erős érzelmi indíttatású alkotásokon a tavaszi hangulat ihlette csendéletek, virágba borult fák jelenítettek meg az évszakot, s az életérzést. Az elkövetkező napokban a többi között a Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban Gyémánt László képeiből látható kiállítás, a Fiatalok Házában pedig Az én hitem, az én világom címmel nyílt fotókiállítás a Szent László Általános Iskola diákjainak munkáiból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!