Hírek

2016.12.21. 13:20

Még a tapasztalt sofőröket is zavarba hozza az új elkerülő

Székesfehérvár – Sokan kifakadtak cikkünk nyomán az új elkerülő értelmezhetősége miatt. Íme az autóvezetők legjellemzőbb problémái a szakaszon. És a közút tanácsai.

S. Töttő Rita

Sokan a székesfehérvári városvezetést tartják felelősnek azért, amiért a 7-es és 8-as főút közti elkerülő szakasz még a gyakorlott autóvezetők számára is tartogat kihívásokat. Azért kezdjük ezzel az új elkerülővel foglalkozó cikkünket, hogy nyomatékosítsuk: ezúttal nem a fehérvári szakértőké a tervezés, kivitelezés, hanem a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-é. A Magyar Közútkezelő Fejér megyei igazgatósága, ahogy azt már megírtuk, az átadás után szinte azonnal értesült a panaszokról, ezért meg is kezdték a kivizsgálását, amelyre vissza fogunk térni.

Ám legutóbbi cikkünk óta is kaptunk újabb válaszokat arra, mi várható és mire kell igazán figyelniük az autósoknak. Mielőtt azonban ezekre térnénk, olvasóink hozzászólásaiból szemezgetünk. A szakállas viccel élve ezekből arra következtethetünk, hogy kétféle autós van ezen az elkerülőn: aki érti azt, és aki nem... A lényeg azonban, hogy egyik csoport sem hibás, ugyanis nem csak a táblákon és útburkolati jelzéseken múlik, hogy a számunkra helyes irányba indulunk-e el.

Fotó: Koppán Viktor

Az egyik olvasó jól megfogta például az ezzel kapcsolatos lényeget: „A probléma, hogy a körforgónál a Veszprém fele menő út valójában az Auchan fele megy, az Auchan fele menő meg elkunkorodik Várpalotának." De mások is tapasztalták már a nehézségeket: „Tegnap konkrétan 3 autót láttam félreállva, táblát tanulmányozva.

10 éve vezetek szabályosan, balesetmentesen, de először én is rámentem a Palota felé vezető szakaszra és csak reménykedtem, hogy valahol le tudok jönni és nem kell elmennem Várpalotára..." A gyakorlott autóvezetők is hasonló véleményen vannak: „... még egy tapasztalt sofőrnek is kihívás átjutni ezen a csomóponton." Vagy: „Évi 50-60.000 km-t vezetek és szerintem is igen nehéz kiigazodni az elkerülőn. Szinte naponta látni eltévedő autóst. És a reggeli forgalom a Csóri úti körforgalomnál nem igazán csökkent."

És ott van a másik oldal is: „sokan figyelmetlenül vezetnek... A táblák egyértelműek, de csak dísznek vannak kint... Szólni kell az útkezelőnek, hogy ne városneveket irkáljon ki" – áll a javaslatban. Az olvasó felvetése szerint érdemesebb lenne az üzletláncok vagy utcák nevét is feltüntetni az iránymutató tábláknál az egyértelműség kedvéért. Ez is érthető. A közút szerint már javaslatok is érkeztek a szakemberektől a beruházás során megvalósított táblarendszer módosítására, kiegészítésére, valamint arra, hogy bizonyos esetekben a táblákon lévő feliratok minimalizálása lenne a célszerű, hiszen a túl sok információ is okozhat zavart az autósoknak.

A közútkezelő kéri a járművezetőket, hogy a sebességkorlátozásokat betartva, fokozott figyelemmel közelítsék meg mind a Veszprém felől, mind pedig az Új Csóri úti csomópont felől az elkerülő út csomópontjait. Majd tanácsként hozzáteszik: a „körforgalmas" csomópontban, akik  az Új Csóri úti körforgalom felől Szabadbattyán (Siófok), az Auchan vagy az M7 autópálya felé kívánnak továbbhaladni, a körforgalom melletti közvetlen, „direkt" sávban haladva tudnak rácsatlakozni a régi elkerülő nyomvonalára. Ugyanakkor, megtehetik ezt az útvonalat a táblák által jelzett, első kijáratot használva is.

Tábla az Új Csóri út felől

Zamárdi

Ez az úgynevezett közvetlen jobbra kanyarodó sávval kiegészített körforgalom típus, az országban már sok helyen fellelhető (Új Csóri úti csomópont, Balatonakarattyán, Zamárdiban).

Balatonakarattya

A „körforgalmas" csomópont tervezésekor egyébként már a Bakony utca felé vezető majdani új kapcsolatot is kialakították.

A bekötőút egyik célja, hogy a városrészek közötti forgalomnak a belvároson való áthajtás helyett, az elkerülő úton, a régebbi szakaszok igénybevételével is kihajtási lehetőséget biztosítson majd.

Az elkerülőről készült korábbi cikkünk itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!