Hírek

2012.07.06. 06:16

Magyarok a világból

Budapest-Fejér megye - Aki még nem tudja, milyen programot szervezzen magának a hétvégére, az vigyázó szemeit a budapesti Syma csarnokra vesse! Fejér megyeiekkel zajlik világrészvételünk...

Pekarek János

A Magyar világtalálkozó július elsejétől nyolcadikáig tart, nyolc napon át az ország tizenkét  helyszínén.

Negyvenhat országból érkeztek és érkeznek magyarok az óhazába, hogy bemutassák, hogyan őrizték meg kultúrájukat idegenben, és hogyan gazdagították azt a befogadó országok hatására.

Az első napon, július elsején, a Hazatérés napján koszorúzás, ökumenikus istentisztelet és filmszemle nyitotta a programot. A második napn nyugati magyar képzőművészek kiállítását rendezték meg, illetve nemzeti kulturális gálaest köszöntötte a résztvevőket. A harmadik napon Magyarsághíd: közéleti konferencia következett. A negyedik napon nevelőszülők nemzetközi konferenciája zajlott, és az ötvenhatosok találkozóját is ekkor rendezték. Az ötödik napon tudóskonferencia és országjáró programok voltak soron, a hatodik napon (ma)  nemzetközi civil szervezetek konferenciája kerül sorra, népfőiskolai konferenciával és a református egyház által rendezett találkozóval.

A Világfalu (talán nem túlzás: a Magyar világtalálkozó legfontosabb és leglátványosabb programsorozata!) szombaton és vasárnap lesz a budapesti Syma rendezvénycsarnokban.

Ennek egyik főszervezője földink,  dunaújvárosi pedagógus, nemzetközi hírű kiállító, csuhébaba-készítő,  Gubán Gyuláné.

Ahogyan elmondta, a Syma csarnokban a kétnapos rendezvényen naponta ezerforintos belépődíjért, légkondícionált körülmények között láthatják a látogatók a Panoráma világklubot - magyaroktól. Ausztráliától Indián és Dél-Afrikán, Amerikán keresztül a kint élő magyarok jóvoltából gyakorlatilag az egész világ művészeti és gazdasági, történelmi és természeti csodáival találkozhatnak a látogatók.
Gubán Gyuláné a gyermekprogramokat szervezi a hétvégére. Ezek egyik legfontosabb része az a gyermekmesemondó-sorozat, amelyen a székesfehérvári Gárdonyi Géza Művelődési Ház által rendezett pályázat nyertesei vesznek részt. Itt hangzanak el a Tündérszó pánmagyar (!) gyerekmeseíró pályázatra beérkezett mesék legjobbjai is - a bírálóbizottság egyik tagja a dunaújvárosi írónő, Kálnay Adél volt. A pályázatra 400 pályamű érkezett.

A Syma csarnokban lesz a díjátadás is: a jutalmakat maga Mátyás király, azaz a nagy királyt alakító Helyei László színművész adja majd  át.

A Magyar világtalálkozó rendezvénysorozata valószínűleg az idei év legfontosabb eseménye. Aminek a hétvége: a szombat-vasárnapi összejövetel a csúcspontja. Dunaújvárostól és Székesfehérvártól elérhető távolságban, olcsón, helyi és megyei résztvevőkkel. Már nem is ajánljuk...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!