Hírek

2006.02.26. 09:00

Kína tömeges madárinfluenza-veszélyre figyelmeztet

Peking (MTI/AP/dpa/AFP) - Kína vasárnap figyelmeztetett, hogy tavasszal, a költözõ madarak megindulásakor tömeges madárinfluenza-járvány várható, de egyben közölte, hogy a mezõgazdasági illetékesek magas fokú készültségben vannak.

Mórocz Zsolt

A bejelentés azután történt, hogy Kínában szombaton két újabb madárinfluenzás megbetegedésrõl számoltak be: egy kilencéves kislány és egy fiatal nõ fertõzõdött meg a madarak által terjesztett életveszélyes kórral. Velük együtt összesen 14-en betegedtek meg a madárinfluenza-vírus H5N1-es válfajától az ázsiai országban.

rn

"Tekintettel a jelenlegi helyzetre a tömeges járvány lehetõsége nem zárható ki" - közölte Tu Csing-lin (Du Qinglin) mezõgazdasági miniszter, akinek szavait az Új Kína hivatalos hírügynökség vasárnap idézte. Tu Csing-lin szombaton közölte: a kínai törvényhozást és valamennyi mezõgazdasági fõosztályt magas fokú készültségbe helyezik, járványügyi megfigyelést folytatnak, beoltják a szárnyasokat és vírusteszteket végeznek.

rn

 Az Új Kína hírügynökség Tu Csing-linre hivatkozó legfrissebb jelentése szerint Kína 2005-ben több mint 22 millió szárnyast gyûjtött be, ebbõl mintegy 163 ezer volt H5N1 vírussal fertõzött, és több mint 154 ezer pusztult el a kórban. A jelentés szerint tavaly 31 madárinfluenza-gócot jelentettek háziszárnyas-telepekrõl és egyet vándormadarak pihenõhelyérõl. A 32 góc többsége közvetlen kapcsolatban volt a költözõ madarak jelenlétével.

rn

A madárinfluenza-gócok 13 tartományt és 32 megyét érintettek, de valamennyit sikerült ellenõrzés alá vonni anélkül, hogy a vírus széles körben elterjedt volna - idézte az Új Kína a minisztert

rn

. A H5N1 vírusnak eddig több mint 90 halálos áldozata volt, többségében Ázsiában, ahol a kór 2003 végén jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!