Hírek

2013.04.29. 05:45

Két napos gyakorlaton bizonyítottak az önkéntesek

Mint éles helyzetben, úgy dolgoztak az önkéntes polgári védelmisek hétvégi minősítő gyakorlatukon. Riadóval kivonulva, maguk teremtette tábori körülmények között.

Munkatársainktól

A dunaújvárosi Szalki-sziget több helyen is le volt zárva szombaton és vasárnap a látogatók elől: a Fejér Önkéntes Mentő Szervezet gyakorlatozott, abból az alkalomból, hogy Nemzeti Minősítő Gyakorlaton adjanak számot tagjai felkészültségükről.

 

Szikláról mentést is gyakoroltak a minősítőn a csókakői vár mellett. A helyi önkéntes tűzoltók és a Fejér Önkéntes Mentő  Szervezet alpinistái kötélen hozták le a „sérültet” (Fotó: Koppán Viktor)

A polgárőrök, önkéntes tűzoltók, búvárok, büntetésvégrehajtásiak, egészségügyi és kereskedelmi szakközépiskolások – utóbbiak, a Fészek Tanétterem diákjai és tanárai a gyakorlaton résztvevők ellátásáról gondoskodtak – több feltételezett helyzetben mutatták be képességeiket. Még a legegyszerűbb, de igen munkás helyzetnek az bizonyult, amikor az „árvíz” miatt több épületet kellett védeni homokzsákokkal, nejlonfóliákkal. De olyan helyzet is volt, amikor egy autó beszaladt a vízbe, két utasát ki kellett menteni a víz alól, a megsérült zsilip darabjait fel kellett robbantani.

 

 

A feltételezés szerint egy autó szaladt bele a vízbe Dunaújvárosnál,két utasát ki kellett menteni

Az árvíztől elzárt lakókat csónakon menekítették, kutyájukkal együtt: mindannyiukat orvosi és állatorvosi kezelésben részesítve. A gyakorlat szombat délután és vasárnap a megyeszékhelyen folytatódott. Vasárnap hajnalig tartott az az árvízvédelmi gyakorlat, amit a Fejér Önkéntes Mentőszervezet és a Turul Mentőcsoport, búvárok, a baracsi, a mezőfalvi és a pusztaszabolcsi önkéntes tűzoltó egyesület tagjai végeztek szombat délutántól a fehérvári Bregyó közi sportcentrumnál.

 

A feltételezés szerint egy több órán át tartó, intenzív felhőszakadást követően a város csatornái megteltek, a Malom csatorna kiöntéssel fenyegette a környező ingatlanokat. A mentőalakulatok nyúlgátat építettek, bordás falmegtámasztást alkalmaztak, elfogtak egy buzgárt és figyelőszolgálatot építettek ki. A sárpentelei erdőben kicsivel éjjel két óra után a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatásosai – Farkas Bozsik Gábor, Geiger Zoltán, Udvardi János, Kővágó Dezső és Molnár Dezső – látták el a mezőfalvi és baracsi önkéntes tűzoltók, valamint a fehérvári polgárőrök alkotta keresőket instrukciókkal.

Az egymástól négy-öt méter távolságban, vonalba fejlődött csapat lámpákkal felszerelkezve indult a feltételezés szerint eltévedt kirándulók keresésére. A keresők nagyjából fél óra múlva leltek rá az egyik „eltűntre”, a fabábu türelmesen várakozott megmentőire. Nem úgy a másik eltévedt: a tizenhét éves Májer Krisztián izgalmas kalandot élt át vasárnap éjszaka. Megtalálásakor kiderült: a keresőcsapat előtt egy vaddisznóval „találkozott” a fák között, az állat alaposan megijesztette a fiatalembert, aki mégis szó nélkül tűrt, pedig egyszer már elment mellette a csapat – mesélte.

 

Az indulás után nagyjából egy óra múltán az eltévedtekkel együtt a keresők is teljes létszámban kerültek elő az erdőből, a feladatot sikeresen végrehajtották – jelentette a parancsnok. Csókakőn a forgatókönyv szerint egy sziklamászó csoport két tagja esett le a sziklafalról a sziklapárkányra, mindketten végtagsérülést szenvedtek. őket is megmentették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!