Hírek

2013.11.18. 17:20

A puli nemzetközileg kedvelt állat lett az elmúlt években

Ercsi - Kölykök már nincsenek a portán, de Tündi még szállítja a sikereket a Soós portára, ahol élt 15-20 puli is egykor.

Tribolt Lajos

Özvegy Soós Józsefné és a magyarul Tündi névre hallgató angol-francia, de magyar puli a trófea gyűjtemény egyik része előtt

Fotó: Tósoki Attila

A település egyik ismert és elismert embere volt Soós József. Ismerték, mint jóhírű péket és ismerték mint lokálpatriótát. De volt még egy tevékenysége, ami külföldön is sokak számára ismerté tette: a pulik tenyésztése. Sajnos néhány éve viszonylag korán meghalt.

Az özvegye körül már csak két puli rohangál. A 13 éves Panni és a 1,5 éves Tündi. Az ő teljes neve egy bonyolult francia név, ugyanis ott született.

Ám kezdjük az elejénél. Úgy 35 éve Soós József kapott egy fajtiszta pulit ajándékba. A család nagyon megkedvelte, így szereztek mellé egy fiút is. Persze kicsik is születtek és elkezdődött a tenyésztés. Volt, aki bíztatta őket, hogy menjenek el kiállításra. Megtették, jöttek a sikerek és életforma lett a kiállításra járás. Annyira, hogy vettek egy lakókocsit, mert így a kutyáknak is kényelmesebb lett az utazás. Nem volt akadálya, hogy bejárják Európát. No meg Amerikát, ahol hatszor is voltak.A sikerek szaporodtak, ahogyan az értük kapott kupák, serlegek, trófeák is. ma két helyiség falát borítják be.

Soóséknál a fehér pulik domináltak, de vannak feketék is. Igazából csak a szín a különbség. Általában csak színegyezetetéssel szaporítják őket, ám időnként a klub engedélyezi a két szín keverését, de csak a legkiválóbb egyedeknél.

Amíg beszélgetünk, Tündi állandóan engem zaklat, valószínűleg azért, mert észleli, hogy a jegyzetfüzet és a toll lefoglalja a kezeimet. Meg kell neki bocsátani, hiszen legutóbb Pozsonyból is kupával tért haza. Ő egyébként angol apától, francia anyától származik, ám mindkét felmenője Kalácsos névre hallgat. Ez a Soós kenel származékainak neve. Mint megtudom a kenyerest akarták választani, ám az már védett volt, így esett a választás a Kalácsos névre. A vérvonal sokfelé eljutott a világba, nem csak Angliába és Franciaországba, hanem az Egyesült Államokba is. Pár éve a Facebook alapítója, Mark Zukerberg vásárolt pulit attól a szülőpártól, amelyeket Ercsiből vették.

A világon mindenhol magyar pásztorkutyaként számontartott puli jó házőrző, viszonylag igénytelen. A látszattal ellentétben a tisztántartásuk sem hatalmas gond. Legalábbis kilenc hónapos koruk után, amikor már összeáll a szőrük, amiket tincsekbe csavarnak.

Tündi élvezi, hogy több ember között ingázhat, és mindenhonnan simogatást kap. Annyira izgatott, hogy az ugatás is csak távozásunkkor jut eszébe.



 

Címkék#kutya#puli

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!