Hírek

2013.08.29. 07:09

Jelentős bevételtől esett el az önkormányzat - üresen áll még az üzem

Zichyújfalu – Évi 20 millió forintnyi iparűzési adótól esik el a kis település azzal, hogy a Provimit 2011-ben megvásárló Cargill cég bezárta állati takarmányozási üzemét.

Klecska Ernő

A Cargill még év elején bejelentette, hogy március 29-vel bezárja premix állati takarmányozási üzemét Zichyújfalun. Az itteni üzem termelését az akkori közlés szerint a cég karcagi integrált állati takarmányozási üzeme vette át. A bezárás a 68 itt dolgozó munkavállalóból közel félszázat érintett.

Füzesiné Kolonics Ilona, Zichyújfalu polgármestere azért derűlátó (Fotó: Klecska Ernő)

A bezárás óta több alkalommal is megjelentek vevőjelöltek a volt üzemnél, de ennél többet helyben senki nem tud. A cégtől a hét elején feltett kérdéseinkre, hogy korábbi ígéreteikből – „ahol lehetséges a Cargill dolgozik azon, hogy találjon foglalkoztatási lehetőségeket más termelési telepeken. Továbbá az érintett munkavállalók részére elhelyezkedési támogatást nyújt, valamint gondoskodik az új munkahely megtalálását segítő képzés megtartásáról” – mi valósult meg, még nem kaptunk választ.

– A cégnél dolgozók közül csak páran jelentkeztek be az önkormányzatnál – mondta el érdeklődésünkre Füzesiné Kolonics Ilona, a település polgármestere. A falut hirtelen, de nem váratlanul érte a bejelentés – tette hozzá. Bár az első féléves adóegyeztetésnél még szó sem esett a bezárásról – a cég az első félévit be is fizette –, a termelés visszaeséséből lehetett sejteni, hogy ez lesz a végkifejlet – mondták többen is.

A település évek óta úgy gazdálkodott, hogy ne csak erre az egy bevételi forrásra legyen ráutalva, ezér hiteleit visszafizette. A kieső, évi 20 milliós iparűzési adó megközelíti azt a tételt, amit eddig az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által nemrég átvett iskolára köl-töttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!