Hírek

2014.09.11. 14:35

Hazatérnek a Seuso-kincsek

Október negyedikén nyílik az a szenzációs kiállítás, amely a hazatért Seuso-kincs hat darabját mutatja be a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében. Az előkészületek már hosszú ideje folynak.

Tihanyi Tamás

- A díszteremben, ahová a kincs darabjai kerülnek majd, elkészült az álpadló, valószínűleg a hétvégén helyezik rá a szőnyeget - mondta el a feol.hu-nak Nádorfi Gabriella régész. - Épülnek a gipszkarton falak, helyükre kerültek a riasztórendszer vezetékei is, a riasztó berendezéseket azonban egyelőre még nem szerelték fel. A vitrinek körbejárhatóak lesznek. Azokat a műtárgyakat, amelyeket állapotuk miatt nem sikerült elhozni a székesfehérvári kiállításra, képek idézik majd fel a látogatók számára. Biztosan nagyon sokan lesznek.

A Szent István Király Múzeum Fő utcai épületének dísztermében elkészült már az álpadló is

A szakember biztos abban, hogy nagyon jó hangulatú bemutatót sikerül megvalósítani. A vitrinek helyét már kijelölték: egyébként mind a hat vitrinben lesz riasztórendszer, hiszen a biztonság nagyon fontos szempont.

- A tárgyakat a vitrineken belül elhelyezett lámpák világítják majd meg. Úgy tervezzük, hogy fény csak a vitrineken belül lesz, illetve surlófény világítja meg a feliratokat. Azt lehet tehát mondani, a lényegre helyezzük a hangsúlyt, a díszterem egyébként félhomályba borul. A nagy csillárokat nem használjuk, az udvarra és a folyosóra néző ablakok el lesznek takarva.

Mindez nem előírás, csupán a rendezők elképzelése, miközben eleget tesznek annak a követelménynek, hogy megvédjék a műtárgyakat.

- A világítás nem fejleszt hőt, azaz nem melegíti sem a tárgyakat, sem pedig a dísztermet. A terem hőmérsékletét 20-22 fokra állítjuk be, ezt klímaberendezés biztosítja majd, de szabályozzuk a páratartalmat is: ezt 40 százalék körül állítják be az ezt szabályozó készüléken. Üzembe helyezünk egy olyan berendezést is, amely tisztítja a levegőt. Minden más készülék már a helyére került, ez utóbbit a hónap közepén szerelik fel - mondta Nádorfi Gabriella az előkészületekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!