Hírek

2014.09.05. 16:00

Színházi évadnyitó: változatosnak ígérkezik a bemutatók sora

Székesfehérvár - A Vörösmarty Színház pénteki évadnyitóján adták át a Pro Theatro Civitatis Albae Regalis díjat és a polgármester elismerését is.

Szabó Zoltán

A város színházi elismerését, a Pro Theatro díjat az idén Kozáry Ferenc színművész vehette át a polgármestertől. Cser-Palkovics András elmondta: Kozáry Ferenc megszemélyesíti mindazt, amit elvárnak a Vörösmarty Színháztól. Mindazok, akik itt dolgoznak, nagyon fontos szerepet játszanak a helyi közösség fejlesztésében, megerősítésében egyszerűen azáltal, hogy ismerik és szeretik őket az emberek. A díjazott pedig mindezt megtestesíti. Még egy díjat átadtak az évadnyitón. A polgármesteri elismerő emlékérmet Závodszky Noémi kapta, aki 20, évadát kezdi a társulatnál, és erősen kötődik Fehérvár kulturális és közösségi életéhez. Szikora János, a teátrum igazgatója hozzátette: december 14-én Závodszky Noémi és barátai címmel önálló estet rendeznek a színházban.

A Vörösmarty Színház társulatának tagjai, alkalmazottai összeálltak az évadnyitó végén egy csoportképre a nagyszínpadon, demonstrálva, hogy jó közösség épül

Szikora a hamarosan kezdődő 2014-15-ös évadról is beszélt, amelyet különlegesnek nevezett. A bemutatók okán, de azért is, mert 2015-ben lesz húsz éve, hogy önálló társulat kezdett dolgozni Fehérváron. Fiatal kisasszonnyal van tehát dolgunk, említette az igazgató, aki úgy véli, gondolatgazdag és szórakoztató lesz a következő évad, amelynek üzenete: Megmutatjuk és felemeljük az embert. Beszélt arról is, hogy az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kiválik a színházból és januártól önállóan működik majd. Ez a jogi-szervezeti változás a teátrum zenei életét nem befolyásolja, hiszen a zenés darabokat továbbra is a fehérvári szimfonikusokra építi a színház. Megújul a Vörösmarty Színház honlapja, ahol a különleges fotókon a művészek privát életébe is bepillantást nyerhetnek a nézők.

Závodszky Noémi kapta a polgármesteri elismerő emlékérmet  (Fotók: Koppán Viktor)

Változatosnak ígérkezik a kínálat, a bemutatók sora. Emlékeztetőül: hat nagyszínpadi bemutató (3:1 a szerelem javára, Őfelsége komédiása, A padlás, Hamlet, Gulag, Amadeus) és szintén hat kisszínpadi bemutató (Kozák András Stúdió: A félkegyelmű, Tizenkét dühös ember; Pelikán Kamaraszínház: Edith és Marlene, Momo, A három kismalac, Versengő Zenebónia) várja a nézőket. Az évad első premierjét, a Momo című meseelőadást október 3-án, míg az első nagyszínpadi előadás, a 3:1 a szerelem javára című zenés vígjáték bemutatóját október 4-én tartják. Már kapható a Jót nevettünk elnevezésű bérlet, amellyel három sikerdarabot, a My Fair Ladyt, az Indul a bakterházat és a Furcsa pár női változatát láthatja a közönség.

Elhangzott: a Vörösmarty Színház nyári vendégjátékai nagy sikert arattak Szegeden, a Városmajori Szabadtéri Színpadon, Gyulán és a nyíregyházi Vidor fesztiválon. S az is kifejezetten jó hír, hogy Cserhalmi György Kossuth-díjas színművész felépült betegségéből, ismét rendez és játszik a fehérvári színházban. A nemrég a társulathoz szerződött ismert színészek közül László Zsolt a Hamlet címszerepét alakítja, Gáspár Sándor Moliere szerepében tűnik fel a színpadon, Hirtling István pedig Salieri lesz.

Még egy hír: a fehérvári Lecsófesztiválon a teátrum nyílt napot tart, és ahogy tavaly is, főzőcsapatot indít.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!