Hírek

2010.09.08. 17:40

Fellebbezés az etyeki ügyben

Székesfehérvár - A Fejér Megyei Bíróságon folytatódik az etyeki polgármester polgármesterjelöltként történő nyilvántartásba vételének ügye, mivel egy etyeki állampolgár fellebbezett a jelölt nyilvántartásba vétele ellen.

MTI

Az ügy előzménye, hogy a hvb augusztus 18-án megtagadta Szűcs Lajos polgármester-jelöltkénti nyilvántartásba vételét azzal az indokkal, hogy vonatkozik rá az alkotmánynak az a módosítása, amely megtiltja, hogy a rendőrség hivatásos tagjai leszerelésük után három évig jelöltként induljanak az önkormányzati választáson.

Ezt a döntést az alkotmánymódosítás hatálybelépése előtt egy nappal hozta meg a hvb. Szűcs Lajos - aki tavaly február óta Etyek polgármestere, s tavaly január végén szerelt le a rendőrségtől -, a döntés ellen fellebbezett; a tvb augusztus 21-én megváltoztatta a hvb határozatát, s döntött a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Az ügy azonban azt követően sem jutott nyugvópontra. A hvb augusztus 24-én döntött ugyan a nyilvántartásba vételről, de azzal jogellenesen újabb jogorvoslati eljárás lehetőségét nyitotta meg, azaz lehetővé tette a nyilvántartásba vétel elleni fellebbezést, ami akkor is megtörtént.

Szűcs Lajost a passzív választójogot korlátozó alkotmánymódosítás hatálybalépése előtt vette nyilvántartásba a helyi választási bizottság. A választási eljárási törvény szerint a jelöltet törölni kell a nyilvántartásból, ha elvesztette passzív választójogát. Az etyeki polgármesterjelölt nyilvántartásba vételi körüli vita lényege, hogy a helyi és a területi választási bizottság eltérően ítéli meg, az alkotmánymódosítást alkalmazni kell-e a hatálybalépése előtt nyilvántartásba vett jelöltekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!