Hírek

2017.03.19. 07:50

Disznósirató az úrhidai tájháznál

Úrhida – A hagyományőrző disznótoros a keresztségben a Disznósirató nevet kapta. A Barátság Klub a tájházhoz hívta szombaton a barátait.

V. Varga József

Jöttek is népek a faluból, de még Füléről, Kőszárhegyről és Szabadbattyánból is – mondta el a feol.hu-nak Szabó Zoltán önkormányzati képviselő, a Barátság Klub elnöke.

A kőszárhegyiek (Alvégi Baráti Kör) ismét kitaláltak valamit. „A disznó mindenkiért! Mindenki a disznóért!” – kántálták, míg bevonultak. A három testőr, plusz még egy, a bíboros és a „milédi”. Bódító bájitalként szentelt vizet (pálinkát) és misebort (a szőlő erjesztése által készült alkoholos italt) hoztak.

Szabó Zoltán és Sajtosné Kovács Rózsa a „barátfülések” által ajándékba hozott disznófejű tortával
Fotó: V. Varga József

A munka dandárját Bakos József böllér uram irányította, de a hölgyek és urak igazán kitettek magukért a hastoknál, a kemencénél, a kondérnál. A disznótoros ebédet Bognár József polgármester jelentette be. Semmi extra, de ezt senki sem bánta. Orjaleves, húsos toroskáposzta, kolbász, hurka (májas és véres), valamint pecsenye. Meg sütemény. Meg kávé.

A kicsit késve érkezőknek csak egyet kívántak. Jó étvágyat!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!