Hírek

2013.03.01. 18:08

A tordasi Hangya uniós segítséggel „támadt” fel

Tordas - Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára, Tessely Zoltán helyi országgyűlési képviselő és Veres Andrea, a Tordas Községért Közalapítvány kuratóriumi elnöke avatta fel pénteken a felújított Hangya Művelődési Házat.

Zsohár Melinda

Az épület felújítását egy uniós pályázat, az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítását támogató projekt tette lehetővé.

Fotó: Pati-Nagy Bence

A művelődési ház funkcionális tereinek száma kibővült: új hangstúdió épült, előadótermet, könyvtártermet, internetes helyiséget, irodát, tálalókonyhát alakítottak ki. A belső felújítás során a mellékhelyiségek, a színpad, a festés és a belső burkolatok, a villamos és a gépészeti rendszer teljesen megújult, az épület külső hőszigetelést kapott, hőszigetelt nyílászárókat építettek be. Az átalakítás során törekedtek a Hangya építészeti öröksége megőrzésének és az új funkcionális terek kialakításának összehangolására.

A Hangya Szövetkezet az önkéntes szövetkezés és a vidék felemelkedése érdekében kibontakozó kezdeményezés volt a múlt század fordulóján, amely a második világháború előtt igazi sikertörténetnek számított. A háború utáni ért véget a korábban sikeres gazdasági szisztéma, de szinte minden faluban évtizedekig Hangya-boltként emlegették az államosított, átalakított kis üzleteket. Tordas Hangya-mintafalu volt a két háború között, építészetileg is nyomott hagyott a település arculatán, amelyet szeretettel ápolnak. A falu központjában álló Petőfi Sándor Művelődési Ház stílusában és hangulatában őrzi a tradicionális és a modern elemeket kívül-belül.

- 1938-ban több százan voltak ugyanitt, amikor ezt az épületet, a tordasi Hangya Szövetkezet székházát ünnepélyesen átadták. Ebben kaptak helyet a gazdakör, a kultúrház, a hitelszövetkezet és a vendégfogadó helyiségei. Az intézmény jellege, funkciója alig változott, most is a közösséget szolgálja, a tradíció okán pedig szeretnénk nevét is visszahozni – mondta Juhász Csaba polgármester avató beszédében.

A megújult épület homlokzatán nagy betűkkel hirdeti a jelképpé vált elnevezés: Hangya – a művelődési és közösségi ház építőinek emlékét. Rendhagyó módon maga Tordas község önkormányzata volt a kivitelező, amellyel számos költséget takarítottak meg a polgármester tevőleges közreműködésével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!