Hírek

2013.11.28. 16:49

A táci kézműves alkotása a Vatikánban

Tác – A Vatinkánba is eljutott a műve annak a csuhéfonó, népijáték készítőnek, akit az óvodában köszöntöttek csütörtökön.

Tribolt Lajos

Gelencsér Julianna a helyi óvodának ajándékozott saját díjazott művei közül kettőt, köztük egy betlehemet. Az átadás alkalmából a 110 éves óvoda mind a három csoportja egybegyűlt. Az ajándékot szép dalokkal köszönték meg.

Horváth István polgármester ezt az alkalmat használta ki, hogy átadja az önkormányzat elismerő oklevelét azért, amit a helyi kézműves a XIX. Országos Betlehemi Jászol Kiállításon tavaly elért. Eddig ugyanis minden jeles alkalommal távol volt Gelencsér Júlia, mert valahol kiállításon, bemutatón vett részt. Most egy műve a Vatikánban látható.

Horváth István és Gelencsér Julianna (fotó: Tósoki Attila)

Juranovics Ferencné óvodavezető azt emelte ki, hogy a helyi alkotó elviszi a település hírét a világba.

Az érintett lapunknak elmondta, hogy már gyermekkorában gyűjtötte a népi tárgyakat. Akkor is indult rajz- és egyéb pályázatokon. A fehérvári örmény önkormányzat helyiségében szövő szakkörre járt. 2002-ben jelentkezett a fehérvári kézműves egyesületbe, akkortól dolgozik csuhéval is. Az a szokása megmaradt, hogy pályázatokon induljon, mert minden zsűrizés egyfajta megmérettetés.

Elmondta, hogy a mostani olaszországi pályázatra nem lehetett jelentkezni. A tavalyi országos pályázat munkáiból válogattak ki javaslatokat, fotóikat elküldték a Vatikánba. Ott választottak ki száz alkotást, amelyből tíz a magyar.

A vatikáni kiállítás november 26-án nyitott és Vízkeresztig lesz megtekinthető. Ahogy a magyar kiállítás anyagából, így a rómaiból is szép kivitelű album készül, ami egyben mutatja  meg a kiválasztott  alkotásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!