Hírek

2006.09.25. 02:29

A jót evés ünnepe

Etyek (str) - Több mint negyvenezren voltak kíváncsiak a negyedik Kezes-lábos fesztiválra. Nem csoda. Szinte minden sarkon jóllakhatott az ember.

Mórocz Zsolt

Ez alkalommal nem borfesztiválra invitálták a népet Etyeken, hanem gasztronómiai ünneplésre. Persze, aki a helyi borokra volt kíváncsi, az sem csalódott, hiszen minden pince tárva-nyitva várta a közönséget szeptember 23-án, szombaton reggeltől késő estig. S én azt hiszem, nincs is annál nagyobb gasztronómiai élvezet, mint amikor egy helyen vehetjük magunkhoz a földi mannát s a hozzá passzoló üdítő bort. A felcsúti Andrejka fűszeres-krémes kecskesajtja pár kortynyi csillogóan savas fehér borral igazán kellemes élmény. Nem is beszélve a kenyértésztából készült lángosról, amelyen a tejfölös, sajtos, szalonnás rétegek csak úgy olvadoztak, vagy azokról a különleges lekvárokról, amelyekben a gyümölcsök és az erdő kincsei szinte szétfeszítik a gusztusos üvegedényeket. Mert volt itt minden: bodza és csipkebogyó, szilva és dió, áfonya- és sárgabaracklekvár, de nem ám olyan műdzsemszerű, ízfokozóval felturbózott, hanem igazi, tömény finomság. Még visszagondolni is mennyei azokra a mézespuszedlikre, pitékre és töltött süteményekre, amelyeket bárki megkóstolhatott a fesztivál főbb kiállító pontjain.

Persze sokan inkább a magyaros, húsos ételekre esküsznek. Természetesen ők sem maradtak éhen: mindenhol pörköltek és sült húsok illatoztak, gőzölgött a sok grillezett szárnyas. Az ízesített kecske-, juh- és tehéntejből készült sajtok aztán igazán kerekké tették az étkezés élményét. No, de ennyi elég is az ízelítőből. Aki a jót evés napján eleget tett a fesztivál céljának (vagyis a jót evésnek), az pihegve dőlhetett le a fűbe vagy egy árnyas fa tövébe, egy pohár jó borrral, hogy lassúakat pislogva és aprókat lélegezve nézzen-hallgasson végig egy-egy előadást valamelyik színpad előtt. Rúzsa Magdira sokan voltak kíváncsiak, ahogy a napközbeni zenés, táncos, népdalos, blues-os programokra is. Aki nem hiszi, járjon utána. Jövőre.

Persze sokan inkább a magyaros, húsos ételekre esküsznek. Természetesen ők sem maradtak éhen: mindenhol pörköltek és sült húsok illatoztak, gőzölgött a sok grillezett szárnyas. Az ízesített kecske-, juh- és tehéntejből készült sajtok aztán igazán kerekké tették az étkezés élményét. No, de ennyi elég is az ízelítőből. Aki a jót evés napján eleget tett a fesztivál céljának (vagyis a jót evésnek), az pihegve dőlhetett le a fűbe vagy egy árnyas fa tövébe, egy pohár jó borrral, hogy lassúakat pislogva és aprókat lélegezve nézzen-hallgasson végig egy-egy előadást valamelyik színpad előtt. Rúzsa Magdira sokan voltak kíváncsiak, ahogy a napközbeni zenés, táncos, népdalos, blues-os programokra is. Aki nem hiszi, járjon utána. Jövőre.

Persze sokan inkább a magyaros, húsos ételekre esküsznek. Természetesen ők sem maradtak éhen: mindenhol pörköltek és sült húsok illatoztak, gőzölgött a sok grillezett szárnyas. Az ízesített kecske-, juh- és tehéntejből készült sajtok aztán igazán kerekké tették az étkezés élményét. No, de ennyi elég is az ízelítőből. Aki a jót evés napján eleget tett a fesztivál céljának (vagyis a jót evésnek), az pihegve dőlhetett le a fűbe vagy egy árnyas fa tövébe, egy pohár jó borrral, hogy lassúakat pislogva és aprókat lélegezve nézzen-hallgasson végig egy-egy előadást valamelyik színpad előtt. Rúzsa Magdira sokan voltak kíváncsiak, ahogy a napközbeni zenés, táncos, népdalos, blues-os programokra is. Aki nem hiszi, járjon utána. Jövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!