Hírek

2017.09.07. 14:17

Az égetéssel kapcsolatban gyűjtenek aláírásokat Iváncsán

Iváncsa – A kerti hulladék eltüzelésének szabályozása visszatérő téma a településeken. Most Iváncsán aktuális.

Bokros Judit

A település honlapján olvasható információ szerint lakossági aláírásgyűjtés indult a kerti hulladék eltüzelésével, az erre vonatkozó szabályozással kapcsolatban. Pontosabban azért, hogy a képviselő-testület a helyiek igényét figyelembe véve vitassa meg: lehetséges-e, és ha igen, hogyan a jelenlegi rendelet megváltoztatása.

Amint azt Sáfár Gabriella jegyzőtől megtudtuk: Iváncsán pár éve hetente kétszer van lehetőség a kerti zöld hulladék elégetésére. A téli időszakban, október 1. és március 31. között kedden és csütörtökön délután 3 és 6 óra között lehet tüzelni, a nyári időszakban, április 1. és szeptember 30. között pedig ugyanezen a két napon 18 és 22 óra között engedélyezett a tüzelés. Az önkormányzat felé az utóbbi időben érkezett jelzés szerint ezt a heti két napot egyesek sokallják, illetve leginkább azzal van a gond, hogy túl nagy a füst. Ennek azonban a legfőbb oka az lehet, hogy egyesek nem a szabályoknak megfelelően égetnek, tehát nem csupán száraz kerti hulladék, hanem egyéb tárgyak, anyagok is tűzre kerülnek – fogalmazott Sáfár Gabriella. Ezért már többször voltak helyszíni ellenőrzésen, és ha rendellenességet tapasztaltak, akkor jegyzőkönyvet vettek föl, és figyelmeztették az adott lakót. Bírságot az utóbbi időben még nem szabtak ki, nem is ez a cél, hanem a szabályok tudatosítása – tette hozzá a jegyző.

A tüzelés szabályozásával szeptember végén foglalkozhat a képviselő-testület, az aláírások számától függetlenül Fotó: Shutterstock

A kerti hulladék égetéséről jellemzően eltérőek a vélemények, ez a helyzet Iváncsán is. Vannak, akiknek megfelel a jelenlegi rend, mások új megoldást szeretnének. A konszenzus kialakítása lenne a lényeg, ezért is tervezik, hogy a következő testületi ülésen téma legyen az égetés. Hozzájárul ehhez az említett lakossági aláírásgyűjtési akció, amelynek kezdeményezője Rituper Nikolett. A fiatal, kisgyermekes hölgy megkeresésünkre elmondta: az égetés jó ideje téma a helyi lakosok körében. Ő például nyáron többször tapasztalta, hogy az égetésre kijelölt napokon csak sűrű füstben tudott volna sétálni kisgyermekével. Az esti futások alkalmával szintén észlelték alkalmanként, hogy nem a tűzre való dolgok (például gumi, kábel) éghetnek, akkora volt a füst. Nikolett és a vele azonos véleményen lévők szeretnének tisztább vidéki levegőt, ezért gondolták úgy, hogy megpróbálják kikérni a helyiek véleményét.

Sáfár Gabriella jegyző

Jelenleg Iváncsa három legforgalmasabb pontján lehet találkozni az aláírásgyűjtő dokumentumokkal, amelyeken több lehetőség mellé teheti le a voksát az aláíró. Például: maradjon minden úgy, ahogy most van, vagy választhatja azt is, hogy csak heti, esetleg havi egy égetési nappal értene egyet. S létezik egy olyan felvetés is – tudtam meg Nikolettől -, amely szerint lehetne egy kijelölt hely, ahol az összegyűjtött, nem kerti égetésre való hulladéktól lehetne megszabadulni.

Sáfár Gabriella hozzátette még: az önkormányzat arra is szeretné jobban felhívni a figyelmet, hogy a szolgáltató a megfelelően kihelyezett zöld hulladékot havonta egyszer elszállítja. Talán, ha ezzel a lehetőséggel is többen élnének, csökkennének a „füstös" gondok.

A testület várhatóan szeptember végi ülésén foglalkozik a témával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!