Hírek

2017.09.07. 14:12

A velencei építési szabályzat újabb fordulata

Velence - Csütörtöki testületi ülésükön ismét tárgyalták a velencei képviselők a Helyi Építési Szabályzatot. A megyei főépítésznek három kérdésben volt aggálya.

S. Töttő Rita

A Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) kérdése újabb fordulatot vett Velencén: a csütörtöki testületi ülés előtt ült le a város vezetője a megyei főépítésszel, a megye, valamint az örökségvédelmi hivatal vezetőivel, hogy a korábban fenntartott aggályokról tárgyaljanak. Koszti András polgármester a Fejér Megyei Hírlapnak elárulta: ezt követően a testületi ülésen a Bence-hegyen felújításra váró Vörösmarty-pince kapcsán konkrét szöveggel egészítették ki a szabályzatot, melynek lényege, hogy az itt végezhető tevékenység kizárólag szőlészettel-borászattal kapcsolatos lehet csak. A kiegészítés így hangzik: „Az övezetben a Bence-hegyi hagyományokat is felidéző, szőlészeti-borászati tevékenység végzésére alkalmas feldolgozó és tároló épületek és építmények, valamint a szőlészettel és borászattal kapcsolatos kereskedelmi, vendéglátó-ipari, turisztikai célú épületek, építmények helyezhetők el."

Emellett további módosítás még, hogy a jelenlegitől 10 méterrel arrébb kell tenni az új épületet, amely lépés szintén az örökségvédelmet erősíti, hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve: „amely teret ad a múltnak és utat biztosít a jövőnek". Korábban kifogásolta még a megyei főépítész, hogy kikerült a HÉSZ-ből néhány olyan konkrétum, amely a hamarosan megalkotandó Településképi Arculati Kézikönyv része kell, hogy legyen. Ettől függetlenül most a testület mégsem tette vissza az olyan módosításokat, mint hogy lehet-e kővel, fával burkolni egy házat, lehet-e lapos tetőt építeni vagy éppen kerítést húzni a tóparti telkekre. Ez utóbbi volt fontos leginkább az önkormányzatnak, tette hozzá Koszti András, ugyanis a város ingatlanjai – szemben a magánépítményekkel – eddig nem lehettek bekerítve a tóparton. Szintén bent maradt az a módosítás az új HÉSZ-ben, amely az Ifjúsági Étterem területén emelte meg az építési magasságot és beépíthetőséget, olyan mértékben, hogy az a jelenlegi helyzetnek megfeleljen, illetve, hogy a fejlesztő még egy emeletet ráépíthessen. Ahogy az a mellette lévő ingatlanoknál is engedélyezve lett korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!