Hírek

2017.09.07. 16:53

A bányásznapon avatták a jenői fafaragó szobrát

Jenő – Immár Ajka-Csinger bányászközösségét gazdagítja a településrész központjában, a közösségi ház előtti téren felállított, fából faragott alkotás.

V. Varga József

A szenet fejtő bányász több mint két méter magas szobrát a Csinger-völgyért Egyesület megrendelésére készítette a Jenőben élő Bálint József faszobrász. A művész – aki maga is jól ismeri a bányászok életét – adományként ajánlotta fel munkáját. A faanyagot a veszprémi erdőgazdaság biztosította, az alapot az egyesület tagjai készítették, a munkálatokban az önkormányzat is segített. Bálint József szerte az országban eddig huszonöt szobrot készített karitatív módon, adományként.

A szenet fejtő bányász szobra Bálint József munkája Fotó: Nagy Anikó

Horváth József alpolgármester bányásznapi ünnepi beszédében a bányászatról és a bányászokról emlékezett meg. Gerencsér Hilda, a településrész önkormányzati képviselője, az egyesület elnöke külön is megköszönte a jenői faszobrász munkáját és felajánlását, és megajándékozta az alkotót egy fokossal, valamint egykori tagtársuk, Tomózer József Csingerről írt könyvével. Padné Szabó Mária pedagógus a művész munkásságát méltatta, kiemelve: kevés olyan alkotót ismer, aki szívét-lelkét beleadja művébe, ráadásul mindezt ellenszolgáltatás nélkül, szeretetből teszi. A művésznek Gazdag György nyugalmazott bányamérnök is köszönetet mondott. Baranyai Ferenc grafikus, az egyesület tagja Körmendi Gitta költő Szerencse fel! című bányásznapi versével köszöntötte a megjelenteket. Az alkotást Bakos Frigyes esperes szentelte fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!