Hírek

2017.08.28. 18:10

Hiányszakmák: Több kőművesre és autószerelőre is szükség lenne Fejér megyében

SZÉKESFEHÉRVÁR Az a gyerek, aki hiányszakma tanulására adja a fejét, már középiskolásként is szép pénzt kereshet.

B. Kiss László

Hiányszakmának nevezzük azokat a munkaköröket, amelyekre nehéz munkaerőt találni. Évről évre emelkedik a hiányszakmák száma. Ennek több oka is van: a gazdasági fejlődés mellett hozzájárul az országból történő elvándorlás, illetve a demográfiai hullámvölgy, a születések alacsony száma. A helyzetet jól érzékelteti, hogy Fejér megyében a korábbi években még csak tíz, 2015-ben már tizenkettő, a 2016-os tanévben már húsz szakma került be a hiány-szakképesítések listájába. A hiányszakmákra minden megyében a megyei kereskedelmi és iparkamarák mellett működő fejlesztési és képzési bizottságok tesznek javaslatot minden évben, a tényleges gazdasági igényekre alapozva, s a listát aztán a Nemzetgazdasági Minisztérium hagyja jóvá. Megyénkben a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Fejér Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság állítja össze a hiányszakmák lajstromát, melynek Dávid Lajos az elnöke.

Fotó: Shutterstock

Hiányszakmát tanulni nem csupán a biztos elhelyezkedés miatt érdemes. Hiányszakma tanulása esetén a diák havi ösztöndíjban is részesülhet, melynek havi összege - a tanulmányi eredménytől függően - 50 ezer forint is lehet. Ráadásul a szakmunkástanuló adott esetben tanulói szerződést is köthet egy céggel, ami - egyéb más juttatások mellett - akár havi 20 ezer forintot kitevő anyagi juttatásban is részesítheti.

A tanulószerződés ugyanakkor nem köti röghöz a diákot, nem szabja meg, hogy hol helyezkedjen el a szakmunkásbizonyítvány megszerzése után - tudtuk meg Dávid Lajostól. Az elnök azt elmondta, hogy Fejér megyében leginkább a fémipari és építőipari területről kerülnek ki az elmúlt években az ösztöndíjjal támogatott szakképesítések. A megyei hiány-szakképesítések között évek óta szerepel a villanyszerelő, az ipari gépész, a hegesztő és a szerszámkészítő.

A bizottság - a kormányhivatal illetékes főosztályával közösen - több módon is igyekszik népszerűsíteni a hiányszakmákat. Évente közel 50 üzemlátogatást szerveznek, osztályfőnöki órákat és szülői értekezleteket is tartanak.

Utóbbit azért, mivel az általános iskola végzőseinek pályaválasztását még nagymértékben befolyásolják a szüleik - jegyezte meg Dávid Lajos.

A 2017/2018-as tanévben, Fejér megyében a következő szakmák minősülnek hivatalosan is hiányszakmáknak.

Gépi forgácsoló, asztalos, kőműves, szerszámkészítő, szociális gondozó és -ápoló, épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, villanyszerelő, ipari gépész, húsipari termékgyártó, útépítő, gyakorló ápoló, festő, mázoló, tapétázó, gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, műanyagfeldolgozó, gyakorló mentőápoló, kistermelői élelmiszerelőállító, falusi vendéglátó, autószerelő, gépgyártástechnológiai technikus, valamint mezőgazdasági gépész.

Az ezeket tanuló diákok Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíjra jogosultak, amelynek összege - a tanulmányi eredménytől függően - akár havi 50 ezer forint is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!