Hírek

2017.07.04. 14:25

Megkezdődött a parlagfüves területek ellenőrzése Fejér megyében

Július 1-től indult meg a parlagfüves területek ellenőrzése országszerte. Sőt, várhatóan idén is lesz a megyében helikopteres felderítés, melyet a Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei közösen végzik az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikopterével.

Laci Patrícia

Magyarországon a lakosság mintegy 20 százaléka allergiás a parlagfűre, ráadásul egy rendkívül káros növénynek számít, mivel agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, miközben felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat, olvasható a Nébih közleményében. Így nem is véletlen, hogy hazánkban a parlagfű elleni kötelező védekezést törvény írja elő.

– A földhasználó köteles az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, majd ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani – mondta Sziebert Gergely megyei főállatorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztályának vezetője.

– Több alkalommal is szükséges lehet a védekezés, egyetlen kaszálás általában nem elég. A lekaszált parlagfű képes akár 10 centiméter magasan is virágozni. Egy kapálás, talajforgatás során a felszínre került magvak kikelnek, mert az elfekvő parlagfű magok több évtizeden át megőrzik csíraképességüket, ezért földhasználóknak folyamatosan figyelni kell a területeiket – mondta a főosztályvezető.

Fejér megyében a parlagfű fertőzöttség az országos átlagnál alacsonyabb mértékű szerencsére.

– Ez a kedvező helyzet nagyrészt a gazdálkodók jogkövető magatartásának, valamint a helikopteres felderítésnek köszönhető, mely az elmúlt években a parlagfű elleni küzdelem rendkívül hatékony eszköze volt. Olyan területek is szem elé kerültek, amelyek gépkocsival gyakorlatilag megközelíthetetlenek lettek volna. A földhasználók azonnal megkezdik a védekezést, amint tudomásukra jut a helikopteres felderítés, mert tudják, hogy nem marad rejtve egyetlen fertőzött terület sem. Információink szerint az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz légi felderítés, melynek végrehajtását a Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei közösen végzik az Országos Rendőr-főkapitányság Légirendészeti Parancsnokság helikopterével. A felderítés alapját képező repülési terveket az előző évek tapasztalatai alapján, kockázatelemzéssel készítjük, s nagyobb hangsúlyt helyezünk a veszélyeztetettebb területekre. Természetesen a területek pontos beméréséhez, valamint a bejelentésekkel kapcsolatos eljárásokhoz továbbra is szükséges a hagyományosnak mondható gépkocsis felderítés, helyszínelés, ami a munka túlnyomó többségét jelenti és amelyet a júliustól októberig tartó időszakban a hatóságunk munkatársai folyamatosan végeznek, hiszen a parlagfű virágzása időben nagyon elhúzódik, gyakorlatilag az első fagyokig tart – magyarázta Sziebert Gergely.

A tavalyi évben 75 esetben kellett eljárást indítania a hatóságnak, összesen 101 hektárt érintően több mint 2 millió forint bírságot szabtak ki.

– A felderített parlagfüves terület kényszerkaszálását rendeljük el, amennyiben ezt nem teljesíti a földhasználó, akkor szerződött vállalkozóval lekaszáltatjuk és valamennyi költséget kiszámlázzunk. A jogszabály erejénél fogva minden felderített esetben bírságot kell kiszabnunk. Az összeget a fertőzöttség mértéke és a területnagyság határozza meg, így a büntetés 15 ezer forinttól akár 5 milló forintig is terjedhet. Azokban az esetekben, amikor az ügyfél nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a behajtásról intézkedünk – tájékoztatott a főosztályvezető.

Sziebert Gergely hangsúlyozta, hogy a parlagfüves területek felderítését és az eljárások lefolytatását végző hatóságok célja továbbra sem a magas bírságok kiszabása, hanem az allergiás megbetegedésben szenvedő emberek érdekében a megye területén a parlagfű fertőzöttség visszaszorítása, illetve a növény pollenszórásának és magképződésének lehető legnagyobb mértékű megakadályozása.

A parlagfű irtással kapcsolatban megkérdeztük Bozai Istvánt, a Városgondnokság vezetőjét is, a cég elsősorban a város közterületének fenntartását végzi.

– Külön nem végzünk parlagfű irtást, hanem a terület használati jellege alapján határozzuk meg a kaszálás gyakoriságát – mesélte a városgondnok.

– 3,7 millió négyzetméternyi zöldterületet gondozunk. A parkokban, lakótelepeken már a tizedik kaszálásnál tartunk, ez 2,5 millió négyzetméternek felel meg. A többi 1,2 millió négyzetméter területen vagy havonta vagy évente 3 alkalommal nyírjuk a füvet – tette hozzá Bozai István, aki azt tapasztalta, hogy idén a gyakoribb kaszálás miatt szinte nem kaptak reklamálást a lakosságtól. Parlagfű miatt pedig idén még egy panaszos bejelentést sem kaptak.

Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, hiszen a parlagfű sok allergiás életét keseríti meg nap mint nap, főleg a nyári időszakban, így ha olyan helyen járunk, ahol nagy területen fellelhető a növény, ne féljünk bejelentést tenni.

Sziebert Gergely elmondta, hogy belterületen a jegyzőhöz kell fordulni, külterületen a járási földhivatalhoz. Be lehet jelenteni személyesen, telefonon, e-mailben és a speciális felületen, a Parlagfű Bejelentő Rendszeren keresztül, ami a pbr.nebih.gov.hu címen érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!