Hírek

2017.07.19. 17:55

A kastély, amely mezőgazdasági épület - A kisfaludi Simay-Holczer-kastély megvásárolható

SZÉKESFEHÉRVÁR - Tyúkfarmszag és enyészet - így látja a kisfaludi Simay-Holczer-kastélyt a fehérváriak egy része. Megmentendő álomnak mások. Az egyébként jogilag mezőgazdasági épület most éppen megvásárolható.

Kocsis Noémi

Bekerített, omlásveszélyre figyelmeztető táblával is ellátott területen járunk - tulajdonosi engedéllyel. A fehérvári vállalkozó házaspár hölgytagja azt mondja, nagy álmuk volt a romlásában is patinás kastély felújítása, két, már nagy gyermeküknek és maguknak szánták igazi családi fészeknek, barátokkal, összejövetelekkel teli otthonnak.

Apránként neki is álltak kitisztítani az épület körüli 8450 négyzetmétert, végeztek némi állagmegóvást, de a hatalmas, szintenként 850 négyzetméteres épület meghaladja erejüket. Így egy ingatlanközvetítő oldalon ismét eladóvá vált a Simay-család egykori patinás kastélya, amelyet az 1900-as években építették, romantikus stílusban.

A főbejárat előtt Szűcs Pál pécsi makettkészítő és felesége beszélget a tulajdonosok egyikével. A nyugdíjas hobbista úgy tervezi, a következő két évben gyufából elkészíti a kisfaludi kastély mását, korabeli pompájában

Feltehetőleg Adamek Ferenc mérnök tervezte, legalábbis rá utal a vakolat nélküli frontfalba süllyesztett tábla. 1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került, parkját ekkor számolták fel. A kastély utolsó tulajdonosa Simay Lajos volt, aki Ausztriába menekült a háborút követő üldöztetések elől, feleségét, Rezi Rózsát hátrahagyva.

Az asszonyt az ÁVH-sok elfogták, vagyonától megfosztva válásra kényszerítették. Simay Lajos vissza akarta igényelni az államtól kastélyát és egyéb elvett ingatlanait, de igazolásul nem tudott felmutatni hivatalos iratokat az elkobzott javakról. Az ötvenes években sok más család mellé egy bányászcsalád is beköltözött a kastélyba, ezért az épület alagsorában egy robbantásokra specializálódott kémiai labort is létrehoztak, hogy a közeli bányákban robbantásos eljárással tudjanak dolgozni.

A látványos bástyákból messzire nézhetünk, s még ma is találunk régi tárgyakat a földszinten

1998-ban a székesfehérvári önkormányzat eladta a kastélyt egy magánszemélynek, de a főépület előtti kertben, az obeliszk körül akkor még elterülő szovjet katonai temető felszámolási költségei túl magasak lettek volna, így az új tulaj inkább továbbadott az ingatlanon. Majd 2000-ben a kastélyt egy gazdasági társaság vásárolta meg, de egyik ügyben (az új gazdát terhelő exhumálásban, valamint a kastélyfelújításban) sem történt semmilyen előrelépés sokáig.

A szellemes graffiti talán a sokáig szellemjárta, üresen álló épületbelsőre utal
Fotó: A szerző felvételei

(Végül a szovjet temetőben álló obeliszket 2010 környékén eltávolították, a halottakat 2012 és 2013 között exhumálták, a temetőt pedig felszámolták. A föld 73 szovjet, 24 német és 3 magyar katona maradványait rejtette. A szovjetek közül csak egyet, Csaban Mihail Szemjonovicsot tudták azonosítani a kitüntetései alapján. Őt és bajtársait katonai tiszteletadással helyezték örök nyugalomra.)

Az eladást egyébként a közelben lévő sertéstelep bűze is nehezítette, s most is nehezíti. A vázig lecsupaszított kastély falai már nem bírnak ellenállni a természet erőinek, jelenlegi tulajai a legutóbbi nagy viharban is sok cserepet szedtek össze a végképp megtépázott tetőről.

Sajnos, az illetéktelenül szorgos kezek a kastély minden mozgatható elemét már korábban elvitték, manapság gyakorlatilag a falak állnak csak. Az épület különlegessége viszont a homlokzat két végében található két bástya. Ha a ma arra járó odapillant, még most is felkiált: "nicsak, egy kastély!" S rögtön másodikként az is eszébe jut: "micsoda remek épület lehetne ez a régi pompájában!"

Az ingatlan most telekáron megvehető. A házaspár, akik decemberben vásárolták meg, s most árulják, sajnálni fogják. A férjnek - ahogy egyébként Fehérváron sokan másoknak is - gyerekkori álma volt a kastély tulajdonosának lenni.

Egyszer úgyis az enyém lesz! - mondogatta. Végülis, igaza lett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!