Hírek

2017.05.02. 17:30

Máshová került a megálló, felháborodtak a lakók Csákberényen

A település központjában található buszmegállót a Kossuth utca felújításakor megszüntették, a helyén parkolók épültek, az új buszmegállót pedig a faluközponttól párszáz méterrel távolabb, a Hősök terére teszik.

Szanyi-Nagy Judit

Több csákberényi is lapunkhoz fordult a problémával: szerintük nem lett volna szükség parkolók kialakítására, hiszen a helyek az esetek többségében kihasználatlanul állnak, míg többeknek a plusz séta is megterhelő lehet.

A település polgármesterét is megkérdeztük, aki érdeklődésünkre kiemelte: alapvetően nem az volt a céljuk, hogy parkolókat alakítsanak ki a faluközpontban - bár tény, hogy a frekventált helyszín indokolttá tenné ezt a lépést, hiszen iskola, bolt és templom is található ott.

- A Kossuth utca felújítása pályázati forrásból valósult meg. Az eredeti célunk az volt, hogy a másfél sávos útból egy kétsávosat alakítsunk ki. A beruházás során kiderült: a buszmegálló nem helyezhető el az utcában úgy, hogy szabályos legyen, figyelembe véve például a megfelelő védőtávolságokat a kocsibejáróktól, útkereszteződéstől, ablakoktól - mondta Vécsei László polgármester.

A Kossuth utcában kialakított parkolók Fotó: Molnár Artúr

A lakosok leginkább azt nehezményezik, hogy az új buszmegálló a település szélén lévő megállóhoz kerül közelebb, így a felső egy kilométeren semmi, míg alul, 300 méteren belül két váró is lesz. - A fenti utcák túl szűkek ahhoz, hogy busz közlekedjen arra. Most a legtöbbet a Petőfi utca végén lakóknak kell sétálniuk: 210 métert - válaszolja a polgármester.

Buszmegálló egyelőre még egyik helyen sincs. - Az új megállót megterveztettük, jogerős építési engedéllyel rendelkezünk az áthelyezéshez; úgy tervezzük, ez még az idén elkészül. Az új váró, szemben az eddigi üvegkalitkával, egy zártabb hely lesz - mondja a polgármester, s hozzáteszi: - Nagyjából 200 méteren, a régi és az új megálló között járdát építünk.

A jövőben a Hősök terén, a hivatal és az óvoda környékén is tervezik parkolók kialakítását, árokrendezést, az engedély már megvan hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!