Hírek

2017.04.03. 09:12

Vigyázat: költési időszakban a szélvédőket "támadják" a madarak

A költési időszakkal beköszöntött az ablakokat, autókat „támadó” madarak szezonja is, de a probléma kezelhető - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

Kocsis Noémi

Nemcsak Magyarországon és Európában, de a költési időszakban más kontinenseken is rendszeresen figyelnek meg autók fényezését, visszapillantó tükrét és szélvédőjét, házak, irodák ablaküvegét mániákusan csipkedő, kopogtató madarakat, melyek akár napokig visszatérve, órák hosszat támadják ezeket. Eközben legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró lehet.

Parkoló autóknál a probléma a külső visszapillantó tükrök egy-két napig tartó behajtásával, szükség esetén az oldalsó és hátsó ajtók üvegének, esetleg az autó tetejének és motorházának takarásával érhető el.  Épületablakoknál a tükröződés világos színű függönnyel csökkenthető, külső ragasztócsíkokkal szüntethető meg, de az üveg külső felülete elé kifeszíthető a madarakat riasztó „rémzsinór” is. Ablakokra belülre felragasztható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapjáról letölthető és kinyomtathaó, a madarakat egy-egy ablaktól jó eséllyel távolt tartó, bámuló ragadozómadár-arc is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!