Hírek

2017.04.08. 07:35

Elveszve a porzók és bibék országában - hogyan világosítsuk fel a gyereket?

SZÉKESFEHÉRVÁR - Valahogy még most is sokaknak kényes téma a gyerekek, kamaszok szexuális felvilágosítása, sőt, maga az erről folytatott diskurzus is ciki... Mit mond a szakember és mit a szülők? És mit gondolnak minderről a kamaszok?

Kocsis Noémi

Érdekes, sokakat érintő témát feszegetett legutóbb a Nemekből - igenek klubban, a Tabudöntögető beszélgetéssorozaton belül a házigazda Egey Tímea pszichológus-mediátor és meghívott vendégei: Fischer Imre pszichológus és Séllei Györgyi szexológus-mediátor. Vajon mit tudnak a mai gyerekek a szexről? Ki vagy mi világosítja fel őket, s egyáltalán: hogyan csinálhatja ezt egy szülő jól?

Elöljáróban körkérdést intéztem ismerőseimhez. Íme, néhány a véleményekből: "Hétéves volt a gyerekem és akkoriban éppen tenyésztő voltam. Együtt láttuk, hogyan születik a kiskutya, és onnan vezettem vissza, hogyan kerülnek be a kiskutyák az anyukába. "Nem volt ilyen konkrét felvilágosítás, pici korától válaszoltam a kérdéseire." "Nagyon pozitív volt, hogy a szüleimnek bármikor feltettem egy kérdést, nem halandzsáztak méhekről, meg porzásról, illetve a gólyáról sem. Ezzel segítettek az iskola által kreált (szerintem tök kretén) szorongásokat és tabukat "lerombolni", így sokkal nyitottabb és elfogadóbb is lettem."

Balról Séllei Györgyi, Egey Tímea, a klub háziasszonya és Fischer Imre a tabudöntögető beszélgetésen Fotó: Koppán Viktor

A mai 9. osztályosok harmadának volt már szexuális kapcsolata a honi statisztikák szerint, 15 százalékuk egyáltalán nem védekezett. Az információhiány általános, derült ki Egey Tímea bevezetőjéből. Séllei Györgyi - akit szexológus mediátorként éppen a közelmúltban keresett meg egy napilap a kérdéssel, mi a véleménye az interneten nagy vihart kavart, dán mintára itthon is kiadott felvilágosító, színezős füzetecskéről, amelyben például apu megvastagodott hímvesszőjéről írnak - elmondta, már a hatévesnek is beszélni kell a szexualitásról, az ő szintjén. A kiskorban tudásközpontúan kérdező gyerekbe belefojtani a szót, nem adni információt súlyos hiba: a titok miatt a felek közt kialakult erőtérben a gyerek maga kezd el elméleteket gyártani a szexről. Majd válaszolok, ha a gyerek kérdez! - mondja sok szülő, aztán csodálkozik, mert a gyerekek 13-14 évesen már nem kérdeznek. Régen a cigi és a pia volt a felnőttség fokmérője, ma a minél korábbi, lehetőleg extrém aktus.

- Hozzám járt egy 4,5 éves kislány, aki megkérdezte: Imre bácsi, te tudod, mi az a szex? Az én technikám a visszakérdezés volt: miért, te tudod, mi az? Elindult egy beszélgetés - mesélte Fischer Imre. A tinik pornófogyasztásáról a szexológus azt mondja, nem hadakozni kell ellene, hanem kifejleszteni a fogyasztást kompenzáló dolgokat. A pornó nem tabu, hanem információ a tizenéveseknek, miközben a szex nem információ, hanem tabu - vázolta a ma tapasztalható helyzetet Séllei Györgyi, aki két kollégájával idevágó iskolai módszertani anyagot is összeállított, hogy segítse a pedagógusokat. A szakemberek ötletekkel is szolgáltak: ha könyv, akkor lányoknak Hoppál Bori Az én testem című könyvét ajánlják, kiskorban általánosan most is jó A sehány éves kislány. A lényeg, hogy együtt olvassák, beszélgessenek róla! Indítottunk Apák klubját, ahol fontos téma, hogyan beszéljenek a szexről, az első alkalomról, a nők tiszteletéről az apukák a fiaikkal. De társasjátékot, applikációt is fejlesztünk.

A gyerekek hozzáállása, információja a mai magyar társadalom szexuális kultúrájának leképezése is - egyeztek meg a szakemberek a beszélgetés során. Bőven van tennivaló ezen a téren.

Egy fehérvári egészségfejlesztő vállalkozó, Langmár Bettina a közelmúltban önerőből olyan, kamaszoknak, fiataloknak szánt mobiltelefonos applikációt fejlesztett ki munkatársaival, amely minden információt megad a kezdő, de a folyamatos szexuális élettel kapcsolatban is. Nőgyógyászok elérhetőségei, alapítványok, kórházak, babamentő szolgálatok, krízisvonalak, lelki segély, nővédelmi tanácsadó és persze a nemi élet útmutatója, két vicces-rajzos képregényhős, Manfréd, a hímivarsejt s Elvira, a női petesejt kalandjaival illusztrálva. A szöveges információt profi szakemberek - egészségfejlesztők, rendőrségi szakemberek - írták, a szexuálisan aktív fiatalok friss és nagyon hasznos tudást kapnak az app letöltésével. Langmár Bettina fejlesztését az emberminisztérium oklevéllel ismerte el, de lassan terjed a híre, pedig a tinik mobiljának nélkülözhetetlen eleme lehetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!