Hírek

2017.03.07. 12:07

Vakon is látni: a Braille-írás

Fejér megye – A Braille-írás segítségével a vakok és gyengénlátók számára is elérhetővé vált az írás és az olvasás tanulásának egy új módszere. Mégis: kevesen sajátították el az ehhez szükséges ismereteket.

Szanyi-Nagy Judit

A törvény előtti egyenlőség a vakokat és a gyengénlátókat is megilleti, tehát hivatalos ügyeiket indokolatlan megkülönböztetés és részrehajlás nélkül intézhetik a törvényi rendelkezés szerint. – Fontos azonban, hogy a fő szabály alapján az ügyfélnek kell gondoskodnia a támogató segítségről, néhány kivételes esetet leszámítva – válaszolta a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal, majd elmondták: többek között a város honlapjának akadálymentesítésével is igyekeznek segíteni.

Balról, bekötött szemmel István Zsolt, Spányi Antal és Brájer Éva "kitapintják" a fehérvári belvárost Fotó: Molnár Artúr

A kilencvenes években a látássérült emberek érdekvédelmi szervezeteinek hatására már minden platformon megkezdődött a kommunikációs akadálymentesítés, így a gyógyszeres dobozokon, közterületeken és az információs táblákon is – mondja Mellár Renáta, a Vakok és Gyengénlátók Fejér Megyei Szervezetének elnöke, majd elárulja: – Nálunk a közel négyszáz sorstársból mindössze hárman ismerik és alkalmazzák a Braille-írást. Sajnos, hozzá kell tenni, hogy egész Magyarországon is csupán a vakok 9 százaléka ismeri és használja ezt a módszert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!