Hírek

2017.03.03. 20:55

A tó mellé helyezik át a Zichy ligeti "hajós" emlékművét

Székesfehérvár - A Csónakázó-tóhoz költöztetik át Taubert László Zichy ligeti „hajós” emlékművét, döntött a közgyűlés. 2019 végéig haladékot kaptak az avarégetők is.

Házi Péter

Számos érdemi döntést hozott a pénteki fehérvári testületi ülés: az avarégetést egyelőre mégsem tiltják be teljes egészében, 2019 végéig a jegyző által kijelölt egy-egy héten át lesz lehetőség égetni. Létrehozzák a digitálisélmény-központot, ahol a diákok ingyenesen ismerkedhetnek meg a robotikával, a mikroszámítógépekkel, de a közösségi média felelős és kreatív használatával is.

A közgyűlés jóváhagyását adta a Széna téri iskola melletti kézilabdacsarnok megépítésére, s arról is döntés született, hogy a Csillagtérkép hajóval című millenniumi emlékművet áttelepítik a Zichy ligetből a Csónakázó-tóhoz.

Múzeumok éjszakája a Zichy ligetben: erre a területre egy nagyobb méretű közösségi teret képzel el a város vezetése, hiszen az bebizonyosodott, hogy a rendezvények egyre kevésbé férnek el itt. Taubert László Csillagtérkép hajóval című alkotását emiatt a Csónakázó-tóhoz költöztetik át Fotó: Bácskai Gergely

Évek óta komoly vita van a városi közgyűlésben arról, betiltsák-e teljes egészében a kerti ágak, zöldhulladékok elégetését. A testület most úgy döntött, 2019. december 31-ig még adnak lehetőséget tavasszal és ősszel egy-egy hétre az égetésre, ám közben a hulladékszállító cégnek egy finanszírozási modellt kell készítenie arról, milyen plusz költségei lennének például a szállítás terén, ha a város teljesen betiltaná az égetést.

Márton Roland szerint a közgyűlés soha nem tud majd mindenkinek jó döntést hozni, s bizony a tiltás betarthatósága sem egyszerű. A lakóktól sem várható el, hogy nap mint nap feljelentsék az égető szomszédokat.

Cser-Palkovics András polgármester véleménye az, hogy ma már a városlakók többsége azt szeretné, ne legyen égetési lehetőség. Ám akik az égetés mellett vannak, azok is jogos érveket sorolnak fel. Az előrelépés az lesz, ha a város alternatív lehetőséget tud kínálni a zöld más módon való eltüntetésére, ennek érdekében kell a finanszírozási modellt kidolgozni. A levegőszennyezettség csökkentése érdekében a város arra is törekszik, hogy az épülő új társasházakat bekapcsolják a távfűtésbe. A befektetők először ódzkodva fogadták az ötletet, de a Budai úton épülő új lakások esetében szinte biztos, hogy távfűtés lesz.

Horváth-Tancsa Ágnes felvetette, hogy a társasházak napelemes elképzeléseit érdemes lenne támogatnia anyagilag is az önkormányzatnak. A polgármester szerint amíg iskolai mennyezetvakolat omlik le (ez történt a Munkácsy iskolában), addig a közintézményeket kell elsősorban felújítani, energetikai szempontból is. A magántulajdont csak ezután érdemes támogatni.

Döntött a testület arról, hogy a Csónakázó-tó mellé költöztetik át Taubert László Csillagtérkép hajóval című alkotását a Zichy ligetből. A helyére ideiglenesen térkőburkolat kerül, jövőre pedig a tervek szerint egy nagyobb méretű szökőkutat is magába foglaló közösségi teret alakítanak majd ki.

Vita alakult ki a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány ötletéről, miszerint egy olyan digitális élményközpontot hoznak létre, amely segít eligazodni a digitális világban, segít annak kreatív és felelős használatában. Márton Roland szerint a digitális oktatás fejlesztésével is szükséges lenne foglalkoznia az önkormányzatnak, nem csak egy élményközpont létrehozásával. Véleménye szerint az iskolákban több digitális eszközt kéne felhasználni, ebben segíthetne az önkormányzat.

A polgármester szerint egyedülálló ötletről van szó, ami nem minden "digitális kihívásra" ad választ, ám a központ fejlesztési irányait hosszú évekre előre megmondani képtelenség egy ilyen, szinte óráról órára fejlődő, alakuló digitalizációban.

A robotika és a 3D alkotás

A pontos helyét még nem tudni a digitálisélmény-központnak, de azt igen, hogy a központ kialakítását már áprilisban megkezdené a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány. A létesítmény kiállítási és alkotótérrel, médiaműhellyel is rendelkezik majd, helyet kap benne a robotika, a kódolás, a mikrokontrollerek és a mikroszámítógépek is. A mobiltechnológia, a 3D alkotás, a virtuális fejlesztett valósság, de a közösségi média menedzsmentje és a szemantikus web kihívásai mellett sem mennek el válaszok nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!