Hírek

2017.02.20. 20:04

Kevés a postás Fejér megyében

Fejér megye – Aktívan keresi az új munkaerőt a magyar posta, amelyben Fejér megye egyes települései is érintettek. Úgy néz ki, hiányszakmává vált a postás?

Szanyi-Nagy Judit

A nyugdíjba vonulás és a folyamatos lemorzsolódás miatt egyre kevesebb a postás Magyarországon. A munkaerőhiány elsősorban a logisztikai és a kézbesítői területet érinti, amely egyébként a piac többi szereplőjére is igaz: – A logisztikai iparágra általánosságban jellemző, így a Magyar Postára is, hogy a központi régióban és Nyugat-Magyarországon, különösen az országhatárhoz közel, munkaerőhiánnyal küzd – mondja megkeresésünkre a Magyar Posta Társasági Kommunikációs Osztálya. – A munkaerőhiány így elsősorban a kézbesítés, feldolgozás munkakörökben mint logisztikai területeken mutatkozik, és bár nem olyan mértékű, hogy az fennakadást okozna a szolgáltatások teljesítésében, a posta természetesen mindent megtesz annak érdekében, hogy az üres álláshelyeket betöltse – teszik hozzá.

Az egyik postai alkalmazott, Köller Melinda éppen a leveleket rendezgeti - még az általános hétköznapokon is van forgalom Fotó: Koppán Viktor

Mivel a munkaerőhiány egyes munkakörökben és régiókban jelentkezik, a probléma nem univerzális: sok esetben munkaerő-átcsoportosítással is kezelni tudják a kialakult helyzetet. – Fejér megyében jellemzően a nagyobb városokba keresünk munkatársakat, elsősorban a már említett kézbesítői, a logisztikai vagy a küldeményfelvevői munkakörökbe. Jelenleg egyébként több mint ezer postai munkavállalót foglalkoztatunk a megyében – közölték a társaságtól, melynek honlapján az is látszódik, hogy az előbb említett területek mellett gépjárművezetőt is keresnek Fejér megyében.

A postás szakma eltűnése azóta vitatott téma, mióta megjelent az internet, és vele együtt a digitális képeslapküldés, illetve a gyors, azonnali üzenetküldés lehetősége. – Az elektronikus kommunikációs csatornák és a digitalizáció terjedése természetesen a világon mindenhol hatással van a postai szolgáltatókra. Éppen ezért célunk, hogy a klasszikus szolgáltatások iránti csökkenő keresletet új szolgáltatások bevezetésével kompenzáljuk: gondoljunk csak a csekkbefizető automaták telepítésére vagy az iCsekk mobilalkalmazás bevezetésére. A digitalizáció térnyerésének ugyanakkor van pozitív hatása is a postai szolgáltatókra, hiszen az

Füleki Dávid a kézbesítés-feldolgozás területén dolgozik - itt keresnek igazán embereket a postánál, Fejér megyében is Fotó: Koppán Viktor

e-kereskedelem bővülése évről évre egyre dinamikusabb, amely jelentős csomagvolumen-emelkedést jelent a logisztikai cégek, így a mi számunkra is – közölték a postától. Ezeknek az akár külföldről, akár Magyarországról érkező küldeményeknek a feldolgozásához, kézbesítéséhez ugyanúgy szükség van a munkaerőre, amely azt jelenti: egyelőre nem kell tartanunk attól, hogy eltűnik a postás mint szakma – csak a nyugdíjba vonulók és a lemorzsolódók helyére kell megtalálni a megfelelő utánpótlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!