Hírek

2017.02.06. 13:46

Képviselők voltak a fehérvári diákok egy napig az Európai Parlamentben

Székesfehérvár-Strasbourg - Európai parlamenti képviselők bőrébe bújhattak egy napra a fehérvári diákok.

S. Töttő Rita

Egy uniós versenyen értek el dobogós helyezést azok a fehérvári diákok, akik múlt héten Strasbourgba utazhattak, hogy megismerjék az Európai Parlament működését, bemutathassák városukat, iskolájukat a többi európai csapatnak.

– Az Európai Parlament épületébe szólt a meghívásunk, s tulajdonképpen az uniós képviselők bőrébe bújhattak a diákjaink – árulta el az útról hazatérve Szabó-Bakos György és Pálmai Norbert, a fehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola tanára, akik büszkén mesélték, hogy diákjaik az angol előadásokhoz egyáltalán, a franciához is csak időnként kérték tolmács segítségét.

A diákok a képviselők munkáját „végezhették” egy napig: bizottságokban dolgoztak, szavaztak, kérdéseket tettek fel – tizennyolc másik ország diákjaival egyetemben. A program célja, hogy a jövő állampolgárai számára testközelbe hozzák az uniós rendszert, amely máskülönben egy távoli, misztikus „gépezetnek” tűnhet csupán a számukra. Nem mellesleg Európa más fiataljaival is találkozhattak, nézeteket, kulturális élményeket cserélhettek.

E mellett nagy élmény volt a strasbourgi Európai Parlament üléstermében zajló munka, melyben szó volt migrációról, Európa jövőjéről, a fiatalok foglalkoztatásáról, emberi jogokról, biztonságpolitikáról, környezetvédelemről is, tehát csupa olyan témáról, amivel az uniós képviselők is foglalkoznak.

– Egy videó konferencia volt a legnagyobb élmény, melynek során egy Brüsszelben tartózkodó német parlamenti képviselő, Herbert Reul válaszolt a gyerekek kérdéseire – emlékeztek vissza a tanárok, akik Cser-Palkovics András polgármester által felajánlott, Székesfehérvárról szóló könyveket vittek ajándékba a többi európai résztvevőnek, akik nagy örömmel fogadták a meglepetést.

A magyar diákok számára pedig, mint kiderült, az volt a legnagyobb öröm, hogy kiderült: nincs olyan, hogy „kis nemzet”. Az unióban egyenrangú minden fél.

Fotók: Comenius

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!