Hírek

2017.02.08. 16:50

Elfogadásra vár a tervezet - Kilenc óvodát újíthatnak fel

Székesfehérvár – Holnap tárgyal a közgyűlés a megyeszékhely idei költségvetési tervezetéről. Ha a városatyák elfogadják, számos óvodát újítanak fel az erre szánt igen komoly összegből.

Szanyi-Nagy Judit

Az önkormányzat a 2017-es évben 290 millió forintot tervez óvodafelújításra költeni. A tervezetben kilenc óvoda szerepel.

Egyike ezeknek az intézményeknek a Felsővárosi Óvoda Ybl Miklós Lakótelepi Tagóvodája, ahol többek között a csaknem negyven éves, elöregedett, beázó palafedést szükséges cserélni. Az eljárás során a károsodott elemeket eltávolítják, a padlásfödémet hőszigetelik, és 480 négyzetméteren azbesztmentes palafedést készítenek a kivitelezők.

A Hosszúsétatéri Óvodában a villamoshálózat korszerűsítése indokolt. Az elavult alumíniumvezetékek cseréje a mai előírásoknak megfelelő kialakítással történne, amelyről kivitelezési tervdokumentáció is készül. Az óvoda Tóvárosi Tagóvodájában is szükséges a felújítás: a rossz állapotú, acél szerkezetű tetőbevilágító szerkezetek cseréje is a tervek között szerepel. Az első ütemben az elavult fa nyílászárókat cserélnék, majd a második és harmadik ütemben a kiszolgálóhelyiség és az aula nyílászáróit újítanák, biztosítva a jó hőszigetelést és a megfelelő árnyékolást.

A Napsugár Óvodában sok felújítási munkára van igény: a nyílászárók mellett a villamoshálózatot is korszerűsíteni kell majd
Fotó: Koppán Viktor

A legtöbb felújítási munkálatot a Napsugár Óvoda igényli. Tervezik a nyílászárók cseréjét két ütemben, a villamoshálózat korszerűsítését, illetve a lapostető szigetelését, amellyel a folyamatos beázásokat szeretnék megakadályozni.

Azonban a nyílászárók cseréje a Napsugár Óvoda Nefejelcs Tagóvodájában is aktuálissá vált. Bár 2015-ben megkezdődött a cseréjük, a pára továbbra is kicsapódik, a nyílászárók pedig nem nyithatók. A felújítás során hetvenöt szerkezet cseréjét tervezik.

A villamoshálózat a Ligetsori Óvoda Palotavárosi Tagóvodájában is elavulttá vált, így a korszerűsítésre ott is nagy igény van.

A Tolnai utcai Óvodában öt csoportszobát és a kiszolgáló részt érinti a nyílászárók cseréje. Bár a felújítás már korábban megkezdődött, az üvegfalak a többi csoportszobában is komoly munkálatokat igényelnek. Emellett egy korábbi csőtörés miatt megsüllyedt az egyik elem, amely akár az épület magastetős szerkezetét is elmozdíthatta.

A Szivárvány Óvodában a tetőhéjazat cseréje, a homlokzat felújítása és a csapadékvíz-elvezetés mellett az épület körül megsüllyedt járdát is javítani szeretnék.

Az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodájában pedig a folyamatos beázásokat igyekeznek megakadályozni a lapostető szigetelésével, a teljes tetőfelületen lévő felépítmények felújításával, cseréjével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!