Hírek

2017.01.07. 14:13

Detektorokat épít az ifjú tehetség - Szatmári Eszter gimnazista a fizika világában érzi otthon magát

A 16 éves Szatmári Eszternek különleges hobbija van: a fiatal lány ugyanis a fizika megszállottja, s egyben egy kutatócsoport oszlopos tagja.

Laci Patrícia

Az ifjú tehetség detektorokat épít, sőt, még egy applikáció fejlesztésének munkálataihoz is hozzákezdett.

Nem minden tinédzser tudja eldönteni, pontosan mit is akar az élettől, mi a jövendőbeli terve, ám a kortársakkal ellentétben a 16 éves Szatmári Eszter, a Vasvári Pál Gimnázium tanulója szerencsés helyzetben van. A lány ugyanis már nagyjából két évvel ezelőtt elhatározta, hogy belőle csakis fizikus lehet. Kíváncsiak voltunk: vajon hogyan vált Eszter a fizika nagy rajongójává:

- Mindig is szerettem a reál tantárgyakat, főleg a matematikát, amikor aztán a nyolcadik osztályban a fényről tanultunk, a témakör teljesen magával ragadott. Nem is pontosan a fény, hanem a sugárzásokkal és a részecskékkel kapcsolatos ismeretek vonzottak. Ezért egy részecske fizikáról szóló könyvet ajánlott nekem a kémia tanárom. El is olvastam, de bevallom, sok mindent nem értettem. Az interneten is kutakodtam a témával kapcsolatban, de beláttam, ez így nem sokat ér. Így a nyári szünetben - valami sugallat hatására - nekiálltam a középiskolai fizika anyagnak, és minden feladatot megcsináltam - emlékezett Eszter a kezdetekre. Hozzátette, a tanulással töltött szünidő volt élete egyik legkedvesebb élménye.

Szatmári Eszter a Vasvári Pál Gimnázium 10. osztályos tanulója Fotó: Molnár Artúr

Az ifjú zseni olyannyira a tudományág megszállottja lett, hogy önszorgalomból eljárt nyílt napokra, tudományos előadásokra, kurzusokra, sőt ma már egy fizikai kutatócsoport oszlopos tagja. A csapat detektorokat épít.

- A kutatócsoportban mindenféle korosztály megtalálható, a legtöbben mérnökök vagy fizikusok. Én vagyok a legfiatalabb, de van köztünk 21 éves is. A többiek 30-40 évesek, akadnak hetvenesek is. Többféle detektort is gyártunk. A műszerek a kozmikus sugárzás érzékelésére alkalmasak - mesélte Eszter.

A kamaszlány egy telefonos applikáción dolgozik:

- Egy új feldolgozó szoftvert szeretnék írni a detektorokhoz, majd ezzel a fejlesztéssel el akarok indulni versenyeken.

Szatmári Eszter még csak 10. osztályos, de már pontosan tudja, hogy két év múlva mely egyetemeket jelöli meg a felvételi időszakában:

- Két iskolával szimpatizálok, az egyik az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a másik viszont Hawaii-on van. Eleinte csak vicceltem, amikor közöltem másokkal, hogy Hawaii-ra akarok menni, de utánanéztem, s rájöttem, hogy az ottani fizikai képzés nagyon elismertnek számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!