Hírek

2017.01.24. 12:56

Belterületbe vonható, de hogyan? - Nem csak Börgöndön lehet kérdés

Székesfehérvár-Börgönd – Az, hogy szántóföldön vagy a város szélén van a Gyümölcsfa utca, nem csak nézőpont kérdése. A belterületbe vonás kérdése ugyanis már többször felmerült a lakókban, a megoldás azonban lehetetlennek látszik.

S. Töttő Rita

Börgönd szélén, a szántóföld mellett húzódik a Gyümölcsfa utca, amelynek ingatlanjai nyolcvanvalahány tulajdonos kezében vannak. Az utcabeliek problémája sokak gondja lehet: olyan utcában élnek vagy van ingatlanjuk, amely külterületként van nyilvántartva, mégis „ránézésre” egy város, városrész szerves részeként funkcionál.  Ugyanis Börgönd „lüktetése” is itt kezdődik, a Gyümölcsfa utca szerves egységben áll az összes többi területtel. Külterületként mégis nehezebb a dolga annak, aki értékesítené vagy éppen beépítené az ingatlanját.

A legutóbbi börgöndi lakossági fórumon fel is merült a belterületbe vonás kérdése. Vannak lakók ugyanis, akik tudni vélték, hogy az ügylet már megtörtént, ám a földhivatalnál és az építészeti irodánál mégis azt a tájékoztatást kapták, hogy a nyilvántartás szerint külterület.

Sakk-mattnak tűnik a helyzet, de lapunk megkereste az önkormányzatot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzat ugyan nem kezdeményezett belterületbe vonást a területen, de az érintett ingatlantulajdonosok a szabályozásoknak megfelelően ezt kezdeményezhetik. Ha szeretnék, hogy a jelenleg szántó művelés alatt álló földrészletek belterületi építési ingatlanokká váljanak, akkor a következőket kell tenniük, mégpedig a 7/2004. (II. 24.) számú önkormányzati rendelet irányelvei mentén.

Képalá: A Gyümölcsfa utca ingatlanjai ma szántóföldként vannak nyilvántartva
Fotó: Koppán Viktor

Ez a rendelet a város külterületének, valamint egyes belterületi területrészeinek szabályozási tervét és helyi építési szabályzatát tartalmazza. E szerint „Belterületbe vonás és új utcanyitás feltétele, hogy az érintett területen a teljes infrastruktúra kialakítását a terület tulajdonosa, tulajdonosai saját költségükön vállalják. Amíg a szennyvíz hálózat nem biztosítható a közhálózat kialakításáig - hatóságilag engedélyezett, korszerű és szakszerű közműpótló berendezéssel kell azokat helyettesíteni. A közhálózatra annak kiépítése után 1 éven belül csatlakozni kell. A közhálózat kiépítéséhez a pénzügyi hozzájárulást meg kell fizetni.”

Az évek alatt egyébként voltak érdeklődők a terület belterületbe csatolásával kapcsolatban, de – információink szerint – összefogás nem született a lakók között a belterületbe vonáshoz szükséges feltételek együttes megoldásáról. Nehéz ugyanis megfelelni a két legfontosabb „együtthatónak”, amely egy ilyen komoly ügylethez szükségeltetik: minden ingatlantulajdonosnak akarnia kell a belterületbe vonást és a költségeket maguknak kell állniuk. És hát valljuk be, erre nem sok esély van, és nem csak a Gyümölcsfa utcában, hanem bárhol a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!