Hírek

2016.12.15. 19:20

Szakítsunk a sötét oldallal!

Székesfehérvár - Teljes sötétségben lopakodik estefelé a fehérvári utcákon a két keréken közlekedők nagy része - ez is tapasztalata a helyi bringástársadalom által nemrég elvégzett bringaszámláló akciónak.

Kocsis Noémi

Se lámpák, se prizma, se fényvisszaverők - úgy tűnik, a fehérvári bicajosok egy jelentős része nem szereti használni az egyébként kötelező, sokszor életmentő láthatósági eszközöket. A városi, szervezett bringás közösség - hasonlóan az előző évekhez - most is a város több pontján, útja mellett vizsgálta (csatlakozva az országos, 12. bringalámpa-számláló, Világosodj fel! nevű akcióhoz), hogy egy adott számú kerékpárosból hányan hánynak fittyet a szabályozásnak, és kockáztatják a saját testi épségüket.

- Azzal a sajnálatos ténnyel szembesültünk, hogy a székesfehérvári bringások közel 30 százaléka még mindig nem használ bringalámpát, aktív és passzív láthatóságot biztosító eszközt, azaz, ahogy a bringás szleng nevezi: ninja - foglalta össze tapasztalataikat Zsihovszky Gábor, a helyi szervezet titkára saját közösségi felületén. Támogatóik segítségével hamarosan lámpa- és prizmaosztogató akciót is indítanak, tagjaikat pedig arra kérik, figyelmeztessék a kivilágítatlanul kerekezőket: szakítsanak a sötét oldallal .

A zsaruk is gyakran ellenőrzik a bringásokat, s felhívják a figyelmet a biztonságos közlekedésre
Fotó: Archív

Külön csoportot alkotnak a téli hidegben még prémes kapucnit is viselők, akik így a hideg ellen védekeznek ugyan, de szinte semmit sem észlelnek a körülöttük zajló forgalomból.

- Sötétedéskor, csomagokkal megpakolva sétáltam egy másfél személyes járdán - osztotta meg egy gyalogos tapasztalatait a témával kapcsolatban. - Azt még megláttam, hogy előttem van egy feketébe burkolózott biciklis, aki megállt, hogy elférjünk egymás mellett - de hátulról egy másik is jött, és csak azért is kerekezve hajtott el mellettünk. Alig volt időm visszalépni, hogy ne gázoljon el.

A Magyar Kerékpárosklub honlapján részletesen feltünteti az aktív és passzív láthatósági eszközöket és ajánlott alkalmazásukat. Elöl-hátul villogó, könnyen fel-leszerelhető fehér-piros fényforrást már 700 forintért is kapni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!