Hírek

2016.11.24. 15:00

Gumibot és bilincs a tűzoltóknak?

Jövő évben már bilincset, gumibotot vagy éppen gázspray-t is kaphatnak bizonyos tűzoltók. Persze szigorú feltételek mellett.

S. Töttő Rita

Jövő évtől lép érvénybe a katasztrófavédelmi törvény módosítása, melynek köszönhetően a katasztrófavédelem bizonyos munkatársai kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak meghatározott  esetekben. A módosítás szerint a katasztrófavédők veszélyesáru-szállítást ellenőrző állománya kaphat bilincset, gumibotot vagy gázspray-t, s alkalmazhatják azt, ha valakit szabálysértés, bűncselekmény abbahagyására szólítanak fel, ám az illető ellenáll a felszólításnak. A jogszabály értelmében rendőrség megérkezéséig akár vissza is lehet tartani majd az ellenszegülőt. A törvénymódosítás szigorúan meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mentén  alkalmazni lehet ezeket a kényszerítő eszközöket: felszólítást követően használhatják, a megfelelő arányú eszközt, s csak addig, amíg megtörik az ellenállás. Ennél részletesebben szabályozza persze a törvény a lehetőségeket, sőt, kitér arra is, hogy például láthatóan terhes nőt, illetve kisgyereket nem gázspray-zhet le, nem alkalmazhat vele szemben testi kényszert a hatósági személy. Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elárulta: Fejér megye a légi ellenőrzések kivételével minden téren érintett, ugyanis rendszeresen ellenőriznek veszélyesáru szállítókat úton, vasúton és vízen egyaránt.

– Eddig Fejérben még nem történt olyan eset, amikor valaki ne működött  volna együtt  – tudtuk meg, ahogy azt is: a veszélyesáru szállítást végző cégek nagyon komolyan veszik a feladatukat és a jogi feltételeket, így csak ritkán szokott előfordulni és csak minimális szabálytalanság. – Például leeshet egy vagonról a veszélyességre figyelmeztető tábla szállítás közben, amit pótolni kell – említette a szóvivő. Súlyos, életet, biztonságos közvetlenül veszélyeztető szabálytalansággal azonban még nem találkoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!