Hírek

2016.11.29. 13:24

Egy matrica, ami elrémisztheti a kerékpártolvajokat

Az ORFK közlése alapján az elmúlt négy évben felére csökkent a kerékpárlopások száma az országban. A javuló tendencia Fejér megyében is érezhető.

Buthy Lilla

A kerékpárlopások számának csökkenése a szakemberek szerint a regisztrációs kampányoknak is köszönhető. Annak fényében pedig még pozitívabb az eredmény, hogy a kerékpáreladások száma viszont évről évre folyamatosan nő. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, Neubauer Tamás érdeklődésünkre elmondta, a kerékpáros-regisztráció, a Bike Safe program a megyében is egyre népszerűbb.

Neubauer Tamás elmondta, a rendőrség is kiemelten kezeli ezt a területet, de a vásárlók is tudatosabbak lettek. A legtöbben már szakboltokban vásárolnak, ahol olyan tanácsokat és biztonságtechnikai eszközöket, zárakat, lakatokat kaphatnak, melyek birtokában meg tudják akadályozni, hogy ellopják a kerékpárt.

– A kerékpárok értéke is nő, ezért is van nagyobb igény a Bike Safe regisztrációs rendszerre is – tette hozzá a rendőr őrnagy. A gyorsaságon sok múlik: a rendszer célja, hogy lopás esetén a rendőrség azonnal rendelkezzen a kerékpárok adataival, fényképével. Bárki feltöltheti ezeket az adatokat a rendszerbe, de a rendőrség is gyakran szervez erre irányuló akciót. Ezeken a kitelepüléseken UV-fényben olvasható jelöléssel látják el a kerékpárt, vagy a regisztrációs számot rágravírozzák. Az őrnagy szerint a tapasztalat azt mutatja, a Bike Safe regisztrációt jelző matricának már önmagában is visszatartó ereje van.

– Dolgozunk egy új projekten is: azt szeretnénk, hogy GPS-es nyomkövetőt lehessen a kerékpárokba helyezni, mellyel még tovább tudjuk csökkenteni a lopások számát – mondta.

Természetesen amellett, hogy megkönnyítjük a rendőrök dolgát, az is fontos, hogy minden elérhető eszközzel megnehezítsük a tolvajokét. Fontos, hogy akkor is rögzítsük a kerékpárt, ha csak rövid időre ugrunk be valahova. A kereket, vázat, illetve a láncot is rögzítse a lakat, mert egyébként könnyen el tudják lopni a biciklit. Lehetőleg forgalmas, jól látható helyen hagyjuk a lelakatolt biciklit, a sötét, elhagyatott sikátorok nagyobb lehetőséget biztosítanak az elkövetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!