Hírek

2016.10.29. 13:04

Tudnivalók és tévhitek a temetkezésről - Egyre több a hamvasztás

Számtalan tévhit él a temetkezéssel kapcsolatban - hívja fel a figyelmet a Magyarországi Krematóriumok Szövetsége.

Klecska Ernő

Magyarország 17 krematóriumában évente 72000 – 75000 hamvasztás történik. Miközben országos átlagban 60 százalékos a hamvasztás részesedése, Budapesten és a vidéki nagyvárosokban az összes elhalálozás tekintetében 70-90 százalék között mozog már ez az arány - közölte Tóth Zoltán, a szövetség elnöke.

Bár a kórházakban sokszor ajánlanak temetkezési vállalkozót, nem árt tudni, hogy szabadon választhatunk temetkezési szolgáltatót, az igényeinknek megfelelően. Sok családdal elhitetik, hogy az ajánlott temetkezési iroda szerződésben áll a kórházzal, vagy hogy kizárólag ők jogosultak elszállítani az elhunytat.

Általános gyakorlat, hogy a nyughely megválasztásával kezdik az emberek a temetés szervezését, és így a temetőben érdeklődnek először a kapcsolódó feladatok árairól. Azonban nem feltétlenül a temetőben megrendelve a legolcsóbb a szolgáltatás, és korántsem teljes az elérhető paletta! Sokszor kedvezőbb áron kínálják például a hamvasztást és az elhelyezést a magán temetkezési szolgáltatók. Érdemes tájékozódni, bekérni mindenre kiterjedő árajánlatokat írásban!

Otthoni, vagy idősek otthonában történő halálesetnél a családnak szabad rendelkezési joga van, hogy ki szállítsa, majd temesse el az elhunytat. Nem muszáj azt a temetkezési szolgáltatót hívni, amelyiket az ügyeletes orvos vagy az idősek otthona illetékese szeretné. Érdemes időben körülnézni, hogy milyen lehetőségek vannak, mert több tízezres különbségek is lehetnek a végösszegben. Az orvos azt a szolgáltatót kell, hogy hívja, akit a család kér.

Fontos tudni, hogy ha nem egészségügyi intézményben történik a haláleset, a halál pillanatától minden költség a családot terheli, beleértve a szállítást és a napi hűtési díjakat, amennyiben nem kerül sor boncolásra. Érdemes azonnal keresni egy teljes körű ügyintézést vállaló temetkezési szolgáltatót, aki a lehető leghamarabb gondoskodik a krematóriumba szállításról, hogy ne menjenek el azzal napok, hogy a halotti anyakönyvi kivonatért áll sorba a család a hivatalban.

Hamvasztás megrendelésekor a temetkezési szolgáltatónak tájékoztatást kell adnia arról, hogy hol lesz elhamvasztva az elhunyt. Ha kétségeink vannak, kérjünk információt a hamvasztás folyamatával, a kérhető kiegészítő szolgáltatásokkal kapcsolatban. Sok helyen lehetőség van arra, hogy hamvasztás előtt még meggyőződjünk róla, hogy valóban szerettünk lesz elhamvasztva és valóban az ő hamvait kapjuk vissza. A Budapesti Hamvasztóban akár a hamvasztás előtti búcsúztatás is megtörténhet a krematóriumban, megtekinthető a test kemencébe helyezése, és megvárható a hamvasztás teljes folyamata is.

Az urna hazavitele a hiedelmekkel ellentétben nem tilos. A hatályos jogszabályok szerint az urna haza vihető, csak meg kell adni őrzésének helyét és lehetőséget kell biztosítani a kegyeletgyakorlásra az érintettek számára. Valójában, aki úgy nyilatkozik, hogy hazaviszi az urnát, az sem feltétlenül tartja elzártan, végül lehet, hogy természetben történő szórás, vidéki temetés, vagy templomi elhelyezés miatt kerül erre csupán sor.

Ellentétben a közhiedelemmel, a hamvak természetben történő elhelyezése sem tilos. Van jogszerű módja például egy bensőséges hangulatú, lebomló urna behelyezésének a vízpartról. A hamvak elhelyezéséhez a terület tulajdonosától, (pl. a horgásztó üzemeltetőjétől) vagy kezelőjétől kell engedélyt kérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!